Какво ново в света на науката

18 април, 2009 17:21 | Висше образование | Няма коментари

Какво ново в света на науката

Сателитът Гоце бе изстрелян в орбита от Европейската космическа агенция. Този свръхмодерен изследователски апарат ще измери с безпрецедентна прецизност гравитационното поле на земята. Да благодарим на европейските изследователи за удачното име на сателита и да приветстваме края на антибългарската кампания, започната от Брюксел. Най-сетне и там разбраха, че да си бивш доносник е повод за (национална) гордост. Името всъщност идва от Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer. Ето и официалната страница на сателита.

Интересно изследване, проведено от учени в университета на Канзас, разкрива, че лобирането за ниски данъци в САЩ е чудесна инвестиция. Толкова чудесна, че всеки похарчен в конгреса на САЩ долар носи 220$ печалба. Това ще рече 220 пъти повече от инвестицията или 22 000%.

Здравните власти на щата Ню Йорк откриват, че 57% от жителите му непушачи имат от веществото котинин в кръвта си. Котининът е страничен продукт от разграждането на никотина и наличието му подсказва, че пасивното пушеше е голям здравословен проблем. За сравнение количеството котинин в кръвта на непушачите на национално ниво (в САЩ) е 45%. Огромната разлика се приписва на гъстонаселеността на щата Ню Йорк. Няма недвусмислени данни за вредността или полезността на този химикал, но има такива за вредността на пасивното пушене.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата