Как да станеш лидер?

19 април, 2009 20:22 | Висше образование | Няма коментари

Как да станеш лидер?

Позицията на лидер на работното място не е за всеки. Някои се страхуват от нея, други злоупотребяват, трети никога не успяват да я достигнат. Има и такива хора обаче, които са създадени да бъдат лидери.

Щом имате силното желание да бъдете лидер, то трябва да знаете как да го постигнете. Някои хора имат вроден талант за това и не е нужно да се научават. Други обаче се боят от това да бъдат начело на определена група, не обичат да са в центъра на вниманието, нито да носят голяма отговорност. Ако сте от този вид хора, то тогава не е нужно да се стремите към лидерската позиция, защото няма да успеете да се справите и вместо положителен, ще има отрицателен ефект върху вас.

Следните съвети са за всички, които не се страхуват да бъдат на върха и са сигурни, че биха се чувствали удобно в ролята на лидер:

Общувайте
Няма по-лесен и бърз начин да се опознаете с всички и да им влезете под кожата от общуването. Ако сте мълчаливи и не завързвате разговор сами, много бързо ще се превърнете в маргинална личност и никой няма да ви забелязва.

Имайте мнение
Истинския лидер винаги има мнение. Това не означава, че трябва да си го давате, когато никой не ви пита или да сте „на всяка манджа мерудия“. А винаги да имате мнение за нещата, които се случват около вас и да не се страхувате да ги изкажете, независимо дали се харесва на всички.

Защитавайте позициите си
И точно както винаги трябва да имате мнение, така и трябва да умеете да го отстоявате. Само че не с празноглаво упорство, а убедително и винаги с готови доводи. Никога не завършвайте спор с „все тази“, „няма значение“, „не ме интересува“, „голяма работа“.

6316_2.jpgПоддържайте контакти с другите отдели
Лидерът на един отдел е най-често лидер, защото дори и извън групата му го познават и уважават. Вие сте нужни, защото, благодарение на вас, колегите ви общуват с хора от останалите отдели. Това показва, че сте популярни и сте добра компания.

Бъдете положителни, усмихвайте се
Особено ако сте неформален лидер, хората ви възприемат като водеща фигура точно защото спокойно и приятно може да общуват с вас. Ако се усмихвате и сте винаги положително настроени, ще сте приятна компания за всички колеги. Така ще обединявате околните и ще сте желани навсякъде. За разлика от формалният шеф, който може да се криви и да е груб, неформалният лидер трябва да е винаги положителен.

Бъдете отзивчиви

За да се издигнете до лидерска позиция сред околните, те трябва да усещат, че може да разчитат на вас и да не се чувстват неудобно да ви помолят за услуга. Лидерът не се държи като недостъпен шеф, той е близо до всички и винаги е готов да помогне с каквото може. Той не проявява тази готовност само към шефовете, лидерът не е подмазвач. Отидете ли в тази крайност, сте загубени.
9140_1.jpg

Никога не си сваляйте реномето сами, имайте самочувствие
Хората ви харесват, защото донякъде искат да приличат на вас и виждат повече положителни качества. Ако сами започнете да изтъквате, че не разбирате от нещо, че сте нагрубили някого или сте се изложили някъде, ще загубите ореола си на водеща фигура.

Поддържайте външния си вид
Винаги се опитвайте да имате безупречна визия. Никога не ходете на работа с мазна коса, раздърпани дрехи, изпочупени нокти! Лидерът трябва да изглежда като лидер и да кара хората да му се възхищават на стила и чара.

Винаги вземайте инициатива за неща, свързани или несвързани с работата

Независимо дали става въпрос за проект, в който ще участвате много хора или за организирането на парти за рождения ден на някого, лидерът винаги трябва да е инициативен. Истинският лидер е деен, буден, енергичен. Той поема отговорности и се грижи за всички наоколо. Никога не го мързи.

Забравете за егоизма
Лидер може да бъде човек, който не мисли само за себе си и за собственото си благополучие. Тези, които играят ролята на лидери от някакви егоцентрични подбуди и защото искат блеснат пред шефа, бързо биват разкрити.

Позицията на лидер е краткият път към издигането в кариерата. Ако искате да минете по него обаче, трябва да сте готови да поемете тази отговорност и да сте сигурни, че ви стои добре. Да си лидер не е лесно, може дори да ви измори. Идва ли ви отвътре обаче, ще постигнете чудеса.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата