Първанов не хареса стратегията за наука

29 април, 2009 15:04 | Наука | Няма коментари

Първанов не хареса стратегията за наука

Националната стратегия за развитие на науката изигра стимулираща роля като основа за дискусии, но в този є вид документът не може да бъде разглеждан от висшия законодателен орган. Това каза президентът на Република България Георги Първанов в рамките на последния ден от Втория национален форум за българска наука.
Президентът бил изненадан да разбере, че дори премиерът се е дистанцирал от проекта. По думите му не се знае кой стои зад стратегията, но се наблюдава явлението да се приемат идеи на финала, които ще бъдат реализирани от други.
„Ще се справим като нация, ако се освободим като политици от мандатното мислене“, посочи Първанов. Той заяви, че иска да види в действие научна политика и ако това не бъде свършено от Министерския съвет, той ще възложи на БАН да създаде модели за и излизане от кризата, защото по думите му „тя е вече в дома ни“ и не съществува застраховка, че няма да се задълбочи.
Първанов заяви, че у нас се правят в най-добрия случай стратегии до края на мандата.
„Надявах се, че поне в края на този мандат области като образованието и науката ще останат извън предизборния дебат, за съжаление това не се случи“, коментира министърът на образованието и науката Даниел Вълчев в отговор на въпрос как ще коментира думите на президента.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата