БАСКОМ асоциира учени

8 май, 2009 17:04 | Наука | Няма коментари

БАСКОМ асоциира учени

Техническият университет и Факултетът по математика и информатика на Софийски университет стават асоциирани членове на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Това съобщи Агенция „Фокус“, цитирайки Елена Маринова от УС на БАСКОМ. Съобщението е направено по време на дискусия за развитието на образованието чрез внедряване на информационни технологии. Маринова посочи, че основни аргументи за присъединяването на двата университета са, че 41,5 % от работещите в сферата на IT сектора са от Техническия университет, а от ФМИ – 31,5%.
Проф. Камен Веселинов, ректор на Техническия университет посочи, че силна страна на ВУЗ-а е именно сътрудничеството с бизнеса и развитието на договорните отношения.
Една трета от бюджета на Техническия университет идва от бизнеса. Голяма част от преоборудваните лаборатории са със средства от бизнеса, заяви проф. Камен Веселинов.
Той бе категоричен, че в БАН няма промяна в политиката за сближаване с университетите.
В стратегията за развитието на научните изследвания се предвиждаше изграждането на центрове за развитие на научните изследвания към университетите. Това бе прието на нож от страна на БАН, посочи проф. Камен Веселинов.Според него обучението на инженери ще бъде проблем и в бъдеще.
„Средствата, които държавата отпуска за това обучение, не са достатъчни, за да може да се възпроизведе самата система. Много проблематично е да се намерят млади хора, които да продължат обучението на студентите. Никой разумен абсолвент не би останал в университета. Би трябвало да се коригира коефициентът за издръжката на един студент”, смята проф. Веселинов.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата