Биг брадър и бременност белязаха зрелостния изпит

17 май, 2009 22:43 | Средно образование | 2 коментара

Биг брадър и бременност белязаха зрелостния изпит

Наличието на камери в класните стаи и бременна в осмия месец зрелостничка белязаха матурата в неделя. 74 137 зрелостници се явиха на задължителния зрелостен изпит по български език и литература. Въпреки подадените заявления 4142 се изплашиха и се отказаха от изпита.За останалите той продължи 4 астрономически часа.
Тестът се състоеше от 41 задачи. В него имаше 33 “затворени” въпроси, от които учениците трябваше да оотбележат един верен.7 бяха “отворените” въпроси, на които се даваха свободни отговори.
Тази година зрелостниците разсъждаваха по темата за подмяна на ценностите във фейлетона на Алеко Константинов “Разни хора, разни идеали”. Творбите им бяха ограничени в обем до четири страници.
С влизането си в изпитната стая зрелостниците трябваше да изключат мобилните си телефони и да ги предадат на квесторите. В 10% от залите имаше видеонаблюдение, което предизвика противоречиви реакции. Част от зрелостинците го намираха за обезпокоително и нередно. Други пък смятаха, че няма основание за безпокойство от камерите.
Бременна в осмия месец се яви на матурата по български език и литература в Ямбол на собствена отговорност. Преди изпита 21-годишната зрелостничка почувствала болки, но останала на изпита на своя отговорност. След края на изпита постъпила в болница. Ученичката е сирак и живее с приятеля си. Тя се явява за пръв път на матурата и е от випуска, който завършва тази година, така че писмената й работа ще бъде проверена на общо основание.
За да се избегне изтичането на информация, трите варианта на теста бяха качени на диск. “След изтеглянето на изпитния вариант ние слагаме паролата и оттам нататък тя се изпраща на училищата, за да могат да започнат с разпечатването”, обясни министърът. По думите му паролата била „Аз съм българче“, написана по по-съвременен начин. Източници на akademika.bg съобщиха, че паролата е била az-sam-bg.
Зрелостниците, както винаги, оцениха по различен начин изтеглената тема. Реакциите им бяха от „супер“ до „ужас“. Повечето обаче оцениха факта, че Алеко Константинов е благодатен за писане.
Тази година 35 университета у нас ще признават оценките от матурите за вход. Втората задължителна матура е по предмет по избор и ще се проведе във вторник.
Изпитният вариант с верните отговори е публикуван на

http://www.zamaturite.bg

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. sali коментира на 22 май, 2009 г., 21:05 ч.

    e ne tova s kamerite beshe adski tyo naistina, pone da bqha kazali predi tova. a ne kato idesh gledash kamera. basi typoto beshe

  2. mikro коментира на 23 май, 2009 г., 17:31 ч.

    само а не я въведат и в университетите тая просотия. не, че съм за това да се толерира преписването, но не ми се струва най-добрият метод. не знам. аз лично няма да се чувствам добре, ако ме снимат с камера постоянно