Зрелостниците предпочетоха география и икономика

18 май, 2009 16:30 | Висше образование | Няма коментари

Зрелостниците предпочетоха география и икономика

Вариант 1 за задължителния държавен зрелостен изпит по избор беше изтеглен днес в 7.45 ч. в МОН от министъра на образованието и науката Даниел Вълчев в присъствието на журналисти.
Учениците могат да избират между предметите – математика, история и цивилизация, физика и астрономия, география и икономика, химия и опазване на околната среда, философски цикъл, биология и здравно образование, английски, руски, немски, испански, френски и италиански език.
Най-много са учениците, пожелали да се явят на изпит по география и икономика – 35 763, а за изпита по математика са подали заявления 12 339 зрелостници.
Паролата за отваряне на всички изпитни материали е Ne_se-Pred@vai.
Материалите по предметите съдържат различен брой въпроси. Тези за изпита по география и икономика се състоят от 30 въпроса със затворен отговор, от 31 до 38 въпрос са със свободни отговори, а 39 въпрос е писмена разработка върху тема от география на България.  
Заявления за изпита са подали 79 517 зрелостници, сред които има и завършили 12-ти клас в минали години.
Изпитните материали се получават в училищата на електронен носител – диск, и в деня на матурата с парола се отваря избраният вариант.
В момента, в който приключи целият изпитен ден, след като и учениците със специални образователни потребности предадат изпитните си работи от днешния държавен зрелостен изпит по избор, около 15.00 ч, в сайта на МОН (MinEdu.Government.bg) ще бъдат публикувани изпитните материали и отговорите.
Ако има нужда и много хора започнат да посещават днес сайта на МОН за въпросите и отговорите на матурите, ще пуснем резервен сайт, увери министър Вълчев.
Сложността днес е, че отново учениците са в различни стаи и училища, отбеляза той.  По думите му обаче досега няма информация за случаи със закъсняване или за някакво объркване на ученици за днешния изпит.
Попитан дали на днешния изпит ще се яви бременното 21-годишно момиче от Ямболска област, което на първия изпит получи болки и беше настанено в болница, министър Вълчев каза, че лекарите ще преценят дали то е в състояние да участва в днешната матура.
Преди два дни зрелостниците трябваше да пишат и по вариант 1 на задължителната матура по български език.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата