Засилваме образователния обмен с Румъния

14 май, 2009 11:45 | Денят, Наука, Учебни Заведения | Няма коментари

Засилваме образователния обмен с Румъния

Правителството одобри проект на програма за сътрудничество в областта на образованието, науката, културата, масмедиите, младежта и спорта с Румъния и упълномощи заместник-министъра на външните работи Любомир Кючуков да проведе преговорите и да го подпише. Това съобщи Агенция „Фокус“.
Програмата представлява основа за осъществяване на сътрудничество в научната и изследователската дейност между академиите на науките на двете страни, както и в обучението на граждани от двете страни в различни образователни степени и при осъществяването на краткосрочни и дългосрочни специализации и реализирането на обмена и сътрудничеството в областта на културата, в областта на средствата за масово осведомяване и архивите.
В програмата са регламентирани финансовите условия при осъществяването на сътрудничеството, сроковете за уведомяване и представяне на необходимите документи, обема на реципрочно медицинско обслужване и пр.
С друго свое решение правителството упълномощи посланика ни в Босна и Херцеговина Андрей Трънски да подпише Програмата за сътрудничество в областта на науката, образованието, и културата за периода 2008-2010 г. Документът е одобрен от правителството през миналата година. Той определя условията за сътрудничество между двете страни по широк кръг въпроси – взаимодействие между академичните среди, прием на студенти, засилване на информационния обмен в сферата на науката и подготовка на съвместни научно-изследователски проекти, гостувания на театрални трупи, оркестри и ансамбли, сътрудничество в областта на киното, реставрацията на паметници на културата, музейното и библиотечното дело и книгоиздаването.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата