Матурата по български е в неделя

14 май, 2009 18:39 | Висше образование | Няма коментари

Матурата по български е в неделя

78 279 ученици са подали заявления за задължителната матура по български език и литература, която ще се проведе на 17 май – неделя. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката. Изпитът ще се състои от тест с 41 задачи. 33 въпроса от тях са с един верен отговор от няколко възможни, други 7 въпроса са със свободни отговори, които ученикът трябва сам да напише. Последната задача е аргументиран текст, който носи 30 от общо 100 точки.
Втората задължителна матура по предмет по избор е на 19 май – вторник. Заявления за нея са подали 79 517 зрелостници, сред които има и завършили ХII клас в минали години. Най-много са учениците, пожелали да се явят на изпит по география и икономика – 35 763, а за изпита по математика са подали заявления 12 339 зрелостници.
Началният час на двата задължителни зрелостни изпита е 8.00 ч.
За третия изпит, който не е задължителен и е по предмет по желание, са подали заявления 903 дванадесетокласници. Тези матури ще се проведат от 26 май до 1 юни.
Продължителността на всеки изпит е 4 астрономически часа. Само за децата със специални образователни потребности времетраенето се удължава с 2 часа. Изпитите ще се проведат в 6246 зали в 1054 училища. За кампанията са ангажирани 15 000 квестори. 500 камери ще наблюдават изпитния процес, т.е. във всяка десета класна стая ще има видеокамера.
До 15 май учениците, които ще се явят на матурите, трябва да получат служебните бележки за допускане до зрелостните изпити. Бележката се носи в деня на изпита и с нея зрелостникът ще бъде допуснат до залата. Задължително е да представи и документ за самоличност, който може да бъде лична карта, паспорт или шофьорска книжка. При влизането си в залата зрелостниците трябва да изключат мобилните си телефони и да ги предадат на квесторите.
Тази година 35 висши училища ще приемат под различна форма оценките от матурите за вход.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата