Пак малтретират деца в католически училища

21 май, 2009 15:39 | Средно образование | Няма коментари

Пак малтретират деца в католически училища

Разкритията за редовното физическо и сексуално малтретиране на деца в ръководените от католическата църква институции в Ирландия е водеща тема за редица британски и ирландски вестници.
Официалният доклад за злоупотребите в католическите училища в страната обрисува една мъчителна картина на лошо отношение, определяно като типично за тези институции там, обобщава в. „Индипендънт“.
Документът, подготвян в продължение на девет години, обвинява лидерите на църквата, че не са направили нищо, за да спрат злоупотребите, извършвани десетилетия наред.
Според авторите на доклада вина има и ирландското образователно министерство, което е знаело за широкоразпространените случаи на насилие, но не е предприело никакви действия.
Назначената от правителството анкетна комисия е проучила положението в различни институции, управлявани от църквата между 30-те и 90-те години, и е установила над 800 случая на физически и сексуален тормоз.
Физическото насилие било обичайна практика в училищата за момчета. Те били подлагани на „продължителен, прекомерен побой със средства, предназначени да предизвикват максимална болка, като това е ставало със знанието на ръководния персонал“.
Сексуалното малтретиране не било толкова разпространено и се извършвало тайно. Учениците, които се оплаквали, често били наказвани, а на извършителите се позволявало да продължат да работят, понякога в друго училище, изтъква изданието.
Докладът заключава, че телесните наказания, прилагани в институциите за момичета, били „широкоразпространени, сурови, произволни и непредвидими, което създавало атмосфера на страх сред децата“.
Въпреки че сексуалното малтретиране на момичетата не било системно, в някои институции те били постоянно унижавани, а някои хора от персонала се отнасяли към тях с презрение.
Телесните наказания често са практикувани с цел да увеличат страданието и унижението на момичетата, отбелязва „Индипендънт“.
Публикуването на доклада беше забавено с няколко години заради продължителната съдебна битка, водена от ордена „Християнски братя“, който не искаше да бъдат огласявани имената на негови членове, живи или починали, посочва вестник „Таймс“.
Повече от хиляда души са свидетелствали за злоупотребите в 216 институции в Ирландия в периода 1914-2000 г. Анкетната комисия е установила, че главният извършител е именно орденът „Християнски братя“, под чието ръководство са повечето институции за момчета.
В доклада е посветена цяла глава на член на ордена, назован с псевдонима Джон Брандър (с истинско име Донал Дън), който през 1999 г. бе осъден за извършените от него престъпления на две години затвор. Дън работил в шест различни училища, където подлагал децата на физически тормоз и сексуално малтретиране.
Неговата кариера е пример за това колко лесно подобни хора могат да действат в държавната образователна система, без да се страхуват, че ще бъдат разкрити, изтъква „Таймс“.
В. „Айриш таймс“ цитира изказване на кардинал Шон Брейди, който изразява дълбокото си съжаление и чувство на срам от издевателствата, на които са били подлагани децата.
„Децата заслужават по-добро отношение, особено от тези, които се грижат за тях в името на Иисуса Христа“, заявява той.
Според ирландския министър на образованието и науката Бат О’Кийф грешките от миналото не могат да бъдат поправени.
„Като отговорно и загрижено общество обаче ние трябва напълно да приемем факта, че са били сторени лоши неща, и да се поучим от грешките в миналото“, смята О’Кийф.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата