Свинският грип изпуснат от лаборатория

10 май, 2009 21:06 | Наука | Няма коментари

Свинският грип изпуснат от лаборатория

Свинският грип най-вероятно е дело на разсеяни учени. Те създали новия щам H1N1 по невнимание, докато развивали нови вируси за разработване на нови ваксини. Те обаче не успели да задържат заразата в научноизследователска лаборатория и тя проникнала отвъд защитите й, смята австралийски вирусолог, цитиран от ДПА. Според Ейдриън Гибс, бивш преподавател в Австралийския национален университет, вирусът, който е комбинация от генетичен материал от свине, птици и хора, е резултат от лабораторен инцидент. Експерти по грипни болести от Световната здравна организация вече проучват теорията на Гибс.
„Попаднах на реклама на ваксина за грип при свине, която съдържаше три различни вируса. Ако вирусът за разработването на тази ваксина не е бил унищожен, това може да обясни съвсем добре нещата. Това обаче е само една от няколко възможности“, заяви австралийският учен.
Ейдриън Гибс е участвал в научната работа, която доведе до създаването на ваксината тамифлу, използвана за лечение на грип. Той заяви, че е готов да бъде оборен с доказателства.
Междувременно в Санкт Петербург започна набирането на доброволци, които да бъдат инжектирани със свински грип. Те ще се бъдат стриктно наблюдавани от специалисти, които ще изучават вируса, за да могат да го диагностицират бързо. Всеки от престрашилите се ще получи по 5000 рубли или около 115 евро.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата