Станишев: Има глад за кадри с техническо образование

12 май, 2009 22:22 | Висше образование | Няма коментари

Станишев: Има глад за кадри с техническо образование

Успехите на нашата страна като държава, която се модернизира икономически доста ускорено, все повече създават глад за специалности и кадри с техническо образование. Това заяви министър-председателят Сергей Станишев при откриването на най-модерния библиотечно-информационен център към Химико-технологичния и металургичен университет, съобщи Агенция “Фокус”.
Станишев отбеляза, че модернизацията на висшето образование е един много сложен процес, не само инфраструктурен, не само финансов, но и процес на модернизация на самия начин на подготовка и управление на висшето образование в рамките на автономията на висшите учебни заведения.
Министър-председателят посочи, че в рамките на този мандат са заделени десетки милиони лева за капиталово строителство на българските висши учебни заведения. „Без силно висше образование, в това число и техническо, трудно можем да бъдем модерна нация, трудно можем да бъдем конкурентоспособни”, посочи премиерът.
В момента в учебното заведение се обучават 3540 студенти. Годишната издръжка на студент е в размер на 2215 лв. Всички студенти ще могат да се възползват от новия библиотечно-информационен център, който е с капацитет до 1000 тома и разполага с информационна система от 70 компютърни места. В обновяването на сградата са се включили много фирми.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата