Със залеза започва Нощта на музеите

16 май, 2009 14:28 | Афиш, Свободно време | Няма коментари

Със залеза започва Нощта на музеите

По залез слънце на 16 май, събота, започва Нощта на музеите и галериите (NuitDesMusees.culture.fr). Прояви, свързани с нея, се предвиждат в по-големите градове от страната.
В София ще бъде открита пътуващата изложба „Киноцентърът представя: Уникални костюми, реквизит и оръжия от любими български филми“. Тя ще остане в археологическия музей до 31 юли.
Над 500 експоната – костюми, мебели и оръжия, направени специално за филмите „Калоян“, „Борис І“, „Хан Аспарух“, „Златният век“, „Време разделно“ и др. ще видят всички, които решат да обиколят столичните музеи на лунна светлина.
Проектът съществува от две години и половина, през които обиколи най-големите български градове. Изложбата беше видяна от 70 хил. души. Идеята на организаторите й е тя да постави началото на Музей на българското кино в София и към нея да се добавят ценни вещи, документи и филми, които се пазят в Националния исторически музей, филмотеката и Националния филмов център.
В къщата-музей на Иван Вазов, където екипът на в. „Стършел“ ще говори за абсурдите на живота, за смешното в прекалено сериозното ни всекидневие и дали успяваме да го преодолеем със смях.
В Софийската градска художествена галерия ще има концерт на оркестър „Карандила“. След тях ще свири група „Силвър Бойс“, в която участват музиканти от Националното музикално училище „Л. Пипков“ и музикалната академия. Те смесват традиционна българска музика с джаз, фънк и рок.
В тази галерия са подредени две изложби – ретроспектива на Недко Солаков и „Изкушението чалга“.
Студентите от Химическия факултет на Софийския университет са подготвили химическо шоу в Националния политехнически музей на ул. „Опълченска“ № 66.
В галерия „Академия“ студентите от новата магистърска програма на Националната художествена академия (НХА) „Дигитални изкуства“ ще представят проекта „Сензория“ – проекция на предварително генерирани статични или видео изображения, които се наслагват върху фасадата на НХА.
В парка на Министерството на външните работи ще бъде открит Музей на българската пластика на открито.
В Националния военно-исторически музей са организирани рицарски турнири. Ако времето позволява, ще полети балон, пилотиран от първата жена балонист в България Орлина Аспарухава.
В Кърджали за Нощта на музеите ще бъде подредена изложба от 12 пана, на които са представени постиженията на американската космическа наука.
Специални гости в Регионалния исторически музей в града ще са проф. Николай Овчаров и създателите на трисерийния документален филм „Средновековните крепости от Източните Родопи“, който ще бъде показан безплатно.
На чаршията в стария Кюстендил от латерна ще звучат стари, но известни за времето си песни. В двора на градския музей всеки посетител ще може да си направи снимка до реставрирана римска колесница или пък да се разходи с файтон из двора.
Плевенските музеи ще посрещат посетители с вход свободен на 18 май. Ще бъдат открити няколко изложби, в музея на виното ще има дегустация.
Червено вино ще се лее и в Ловеч. Във винарската изба на Драсовата къща гостите ще се насладят на програмата „Червено вино снощи пих…“ с участието на трио „Вароша“.
Също на 18 май посетителите на Регионалния исторически музей в Смолян ще бъдат посрещнати с традиционни местни ястия, приготвени по стари рецепти. Онези, които не могат да играят хоро, могат да научат първите стъпки под вещото ръководство на представителите на клуб „Хоро“ към райковското читалище „Орфееви гори“.
Нощта на музеите и галериите обикновено е в третата събота на месезц май. Тя се организира за пета поредна година и обхваща около 1000 музея в 40 европейски страни.
Снимка: Галерия Словар

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата