Третокласници пишат книга

25 май, 2009 20:53 | Афиш, Свободно време | Няма коментари

Третокласници пишат книга

Учениците от ІІІ-б клас на столичното 105 СОУ „Атанас Далчев” за втора поредна година създават книга. Тази година третокласниците написаха книга за книгата ”Прозорец към света”, която ще представят на своите родители и приятели на тържеството за завършване на учебната година.
Учениците подготвяха специалната книга, работейки на групи и всяко едно дете е участвало активно. Изданието тази година е посветено на тайнството и богатството на книгите.
Книгата включва проучване за това как хората са общували преди появата на книгите, кога, кой и как е изобретил хартията, мастилото, печатарската преса, кои са първите печатни издания в България.
Третокласниците се срещнаха с поетесаТта Леда Милева, взеха интервю с нея и разбраха много тайни за творческия процес. Посетиха издателство „Слънце” и се запознаха с пътя на книгата от автора до читателя. Откриха много народни мъдрости и мисли на велики личности, посветени на книгата.
Децата направиха проучване и класация на трите техни любими книги, най-обичаните литературни герои. В изследването те включиха и любимите книги на своите родителите, когато са били деца.
Съучениците проведоха помежду си конкурси за рисунки и съчинения на тема „На кой литературен герой бих желал да приличам”, „Свят без книги”, „Книжката или мишката”. Написаха приказки и стихотворения, посветени на книгите. Най-добрите творби намериха място в книгата.
„В процеса на подготовката на книгата третокласниците работиха по групи, учиха се на екипна работа, мотивираха се за творчество, приучваха се да стигат до единно мнение чрез гласуване. Занимаваха се с голямо желание и ентусиазъм и сега са горди от резултата. С работата постепенно се засилваше и интересът им към художествената литература. Така неусетно, но трайно се формира усетът и обичта им към книгите”, споделя класният ръководител на децата ІІІ-б клас Румяна Тунева.
Това е втората книга, която малчуганите от този клас пишат. Миналата година те създадоха книгата „Дето старо не се почита, там за добро недей пита”, посветена на семейството. Тогава специален гост на тържеството беше медиатъра на ЕС в България г-жа Фани Вучова. Тя беше впечатлена от работата на децата и съдейства със собствени средства книгата да бъде издадена и всяко дете получи луксозно копие.
Столичното 105 СОУ „Атанас Далчев” е с профилирано изучаване на италиански език и изобразително изкуство. Наред със сериозната подготовка в училище, преподавателите и учениците постоянно търсят форми за творческа изява на подрастващите.
Класният ръководител на ІІІ-б клас Румяна Тунева е начален учител в училището от 20 години. Автор е на сборници по български език, методически разработки по литература, както и на книгата „С мама и татко на училище”.
Книгата „Прозорец към света” ще бъде представена пред родители и гости на 30.05 2009 г. от 9.00 ч. в Актовата зала на 105 СОУ „Атанас Далчев”, кв.Дианабад, гр.София.

За контакти:
г-жа Румяна Тунева, класен ръководител на ІІІ-б, тел. 0886 78 14 92, e-mail: tuni_58@abv.bg

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата