Фестивалът "Перперикон" започва на 22 юни

26 май, 2009 23:22 | Афиш | Няма коментари

Фестивалът "Перперикон" започва на 22 юни

Международният фестивал „Перперикон – 2009” ще започне на 22 юни в Кърджали и ще бъде открит с постановката „Арамии” на Нешка Робева, съобщи Агенция „Фокус“. Това е обявил Петър Савчов, председател на сдружение „Перперикон – Мелпомена” Кърджали. Откриването на фестивала е от 19 часа на Арена “Спартак” в Кърджали. Деветото издание на културната проява ще продължи до 30 юни, като се провежда под патронажа на президента Георги Първанов. Културната програма включва различни театрални и музикални прояви. Проявата се провежда с помощта на Министерството на културата и на община Кърджали, уточни Петър Савчов. Около 6000 души се очаква да бъдат посетителите на отделните културни прояви в рамките на фестивала.
Две отличия ще бъдат връчени по време на фестивалните дни – „Златен Перперикон” и „Сребърен Перперикон”, които са точно копие на златен пръстен с изображението на Птоломей II Филаделф, открит в Източните Родопи, разказа проф. Николай Овчаров. Първото отличие се присъжда за принос в европейската и световната култура и досега сред носителите му са – Стефан Данаилов, Светлин Русев и други. Второто отличие няма конкурсен характер, но се връчва на хора, които са допринесли за организация и провеждането на фестивала.
Тази година на Перперикон ще работят 250 човека, съобщи още проф. Овчаров. 130 от тях ще бъдат свързани с проучванията, които се провеждат от десет години. Останалите места ще бъдат в строителството на туристическия център и реставрацията на свещения град на траките.
Николай Овчаров съобщи още, че през миналата година туристите на Перперикон са били 250 000 души. Тази година в дните от 1 до 6 май посетителите са 20 000.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата