Вълчев: Голямото различие е в нивото на преподаване

13 юни, 2009 09:29 | Средно образование | 1 коментар

Вълчев: Голямото различие е в нивото на преподаване

Голямото различие е в нивото на преподаване, в успеваемостта на децата. Такива различия има във всяка образователна система, децата не са еднакви и училищата не са еднакви“. Това заяви министърът на образованието Даниел Вълчев в предаването „Панорама“ на БНТ. „При нас тая ножица много се отвори и това не е трудно да се види в резултатите от матурите“ посочи Вълчев.
„Има училища, които вече втора последователна година имат отлични резултати – не само по единия матуритетен предмет, а и по другите. Има училища, които трайно са на дъното. Ето това е според мен първия голям въпрос. Вторият, разбира се, е дисциплината. Има много международни изследвания, които показват, че дисциплината е един от най-важните фактори“, подчерта вицепремиерът. Според него обаче проблемът не е в децата. „Това са нашите деца, те коитат това, което виждат от нас, възрастните“, посочи Вълчев.
По думите му външното оценяване и децентрализацията на бюджета са основните тенденции, които трябва да се запазят в българската образователна система.
Като несвършена работа министърът отчете сферата на профсионалното образование. Според него то е гръбнакът на икономиката, а при нас средното професионално образование няма статут. „Обществото не се отнася подобаващо към хората с такова образование“, смята Вълчев.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Тодоров коментира на 13 юни, 2009 г., 15:46 ч.

    Напълно подкрепям министъра. Не може да става и дума за сравнение между училищата. В крайна сметка се оказва, че държавните са на светлинни години след частните. Навсякъде по света е така, който иска детето му да е изучено, плаща. Така че в това отношение най-после сме както трябва. И никой няма право да се сърди на държавните училище – в цял свят те са за по-бедните хора.