Учителите в ЕС не са мотивирани

16 юни, 2009 21:03 | Денят, Средно образование | 1 коментар

Учителите в ЕС не са мотивирани

Над 75% от учителите в Европейския съюз са убедени, че не получават необходимите стимули, за да работят по-добре, а в 60% от училищата се прекъсват часове поради лоша дисциплина от страна на учениците. Данните са от доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), представен в Брюксел.
За първи път се прави подобна разработка, която дава възможност за международно сравнение на условията, в които работят учителите по света.
Според доклада над 90% от учителите в Белгия, Ирландия, Норвегия и Австралия смятат, че не получават никакви поощрения за повишаване на качеството на образованието.
Оптимистичното за България е, че нашите учители не са чак толкова черногледи. По-оптимистично са настроени и техните полски колеги.
38% от запитаните са заявили, че работят в училища, в които има недостиг на преподаватели, особено квалифицирани. Освен лошото държане на ученици, поради което се провалят часове, като пречки пред нормалния учебен процес са посочени отсъствия, закъснения, отправяни заплахи между учениците.
Документът отчита, че около 13% от времето на учителите преминава в поддържане на реда в класните стаи. В България, Естония, Литва и Полша този процент е по-нисък.
Генералният секретар на ОИСР Анхел Гуриа, който представи доклада, призова настоятелно да се насърчават учителите, които искат да повишават качеството на своето преподаване.
Висококвалифицираните преподаватели са от ключово значение за успешно прилагане на образователните политики, изтъкна той.
Сега в ЕС има около 6,5 млн. учители и те всички се нуждаят от подкрепата на образователните власти, за да могат да осигуряват добро образование. Изисква се решимост и ангажираност от политиците в подкрепа на нашите учители не само да повишават квалификацията си, а и да се подобряват работните им условия, заяви комисар Ян Фигел, който отговаря за образованието, обученията и културата.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Тони коментира на 18 юни, 2009 г., 10:06 ч.

    Нашите също не са особено мотивирани, но явно изследването се прави по други критерии.