Проф.д-р Апостол Стратиев стана Доктор Хонорис кауза

3 юни, 2009 15:40 | Висше образование, Денят, Наука | 2 коментара

Проф.д-р Апостол Стратиев стана Доктор Хонорис кауза

На 3 юни 2009 г. в МБАЛ “Св. Марина” – Варна с почетното звание “Доктор Хонорис кауза” на Медицински университет – Варна бе удостоен проф. д-р Апостол Стратиев. Това стана по предложение на ректора на Медицински университет – Варна. Поводът е 80-годишният му юбилей. Званието му се дава „за изключителни заслуги при създаването на Факултета по дентална медицина, изготвянето на програми за обучение по дентална медицина, подготовка на докторанти, специализанти и кадри за хабилитации, оказване на организационно-методична помощ в изготвянето и утвърждаването на програмата и институционалната акредитация на МУ – Варна, най-вече като авторитетен учен – специалист в областта на лицево-челюстната хирургия в България”.
Проф. Апостол Стратиев е роден в Хасково през 1929 г. Завършва висше образование в Стоматологичния факултет на Медицински факултет в София през 1952 г. Назначен е за завеждащ хирургическо отделение в Болницата в Хасково. През 1962 г. е избран за редовен асистент в Катедрата по хирургична стоматология и лицево-челюстна хирургия на Стоматологичен факултет – София.
Изследователската му работа започва със съсредоточаване на вниманието върху структурата, функциите, заболяванията, диференциалната диагностика и лечението на слюнчените жлези. Търси и създава метод за хирургичен достъп до инфакраниалната област на главата. Създава прецизна техника за сиалография на околоушната и подчелюстната слюнчена жлеза с оглед прилагането й за нуждите на диагностиката. През 1989 г. проф. Стратиев получава научната степен “Доктор на медицинските науки”. Същата година е избран за професор.
През 1990 г. е избран за декан на Стоматологичния факултет към Медицински университет – София. Ангажира се и с ръководството на Катедрата по лицево-челюстна хирургия при факултета. В момента е председател (трети мандат) на Постоянната комисия по здравеопазване и спорт към НАОА. Член е на Специализирания научен съвет по стоматология и лицево-челюстна хирургия при ВАК, член е на Научния съвет на Университетска болница – Лозенец, председател е на Онкологичния комитет при болницата.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. dimo коментира на 25 септември, 2009 г., 21:27 ч.

    tozi docient e eksperimentator i nekadarnik

  2. KRASI коментира на 7 май, 2010 г., 18:41 ч.

    Познавам лично този „некадърник“, той спаси живота на брат ми, след като почти го съсипа един друг доцент, номенклатурно протеже и наистина некадърник. Професор Стратиев е помогнал на повече хора отколкото можеш да си представиш.