Преподаватели и студенти от МУ-Варна получиха почетен знак

15 юни, 2009 10:02 | Висше образование | Няма коментари

Преподаватели и студенти от МУ-Варна получиха почетен знак

Седем известни професори и доценти и четирима студенти награди с “Почетен знак със синя лента” ректорът на Медицински университет – Варна проф. д-р Анелия Клисарова. Наградата се дава всяка година от 2003 г. насам – “за развитието на науката и знанието”.
Наградените са:
– Доц. д-р Индрижишка Кръстева, ръководител на Катедрата по детски болести от 1977 до 1992 г. – “за развитието и утвърждаването на нови диагностични и терапевтични методи в областта на педиатрията (газов анализ и бронхография), и издигане академичния авторитет на катедрата”.
– Проф. д-р Лидия Коева, ръководител на Клиника по ендокринология и болести на обмяната от 1985 до 2004 г. и зам.-ректор на МУ-Варна по научно-изследователската дейност от 1995 до1999 г. – “за заслуги в развитието и утвърждаването на академичния авторитет на Клиниката по ендокринология, за въвеждането на нови диагностични и терапевтични методи в областта на ендокринологията”.
– Проф. д-р Златко Пенев, ръководител на Катедрата по кожни болести от 1976 до 2001 г. – “за въвеждане на новите методи на алергичните и професионални кожни заболявания и тяхната профилактика, за издигане и утвърждаване на академичния авторитет на Катедрата по кожни болести, за изключителния му принос в развитието на дерматокозметологията, внедрен в промишленото производство, както и като инициатор и организатор за построяването на сградата на Клиниката по дерматология в МБАЛ “Св.Анна”.
– Проф. д-р Анна Белчева, ръководител на Катедрата по фармакология от 1991 до 2004 г. и зам.-ректор по Учебната дейност на МУ-Варна от 1995 до1999 г. – “за заслуги в развитието и утвърждаването на медико-биологичните науки във висшето образование, организирането и осъществяването на учебната и научно-изследователска дейност, както и за издигането на академичния авторитет на Катедрата по фармакология”.
– Доц. д-р Стамат Стаматов, ръководител на Клиниката по морелечение и рехабилитация към Катедрата по вътрешни болести на МУ-Варна от 1972 до 1985 г. – “за въвеждане на нови методики като таласотерапията за рехабилитацията на сърдечно-съдовите заболявания и нормобарно-хипоксичния метод за рехабилитация”.
– Доц. д-р Яко Кузманов, ръководител на Катедрата по хирургически болести от 1990 до 2004 г. – “за развитието и утвърждаването на академичния авторитет на Клиниката по гръдна хирургия и Катедрата по хирургически болести”.
– Доц. д-р Пролет Николова, ръководител на Катедрата хигиена от 1981 до 1995 г. – “за организирането и осъществяването на учебната, научно-изследователска дейност в Катедрата по хигиена и за издигането на академичния и авторитет”.
Медицински университет – Варна награди с Почетен знак на университета студентите от Япония – Со Фуджиара (І-ви курс) и от Гърция – Партена Казириду (І-ви курс) – “за най-високи постижения в овладяването на българския език”.
С Почетен знак на МУ-Варна за научна и културна дейност бяха наградени студентите Пламен Ненков – “за популяризиране дейността на МУ-Варна и Факултета по дентална медицина в Европа, като член на редакционния екип на сп. “EDSA Magazine” – издание на Европейската асоциация на студентите по дентална медицина” и Зорница Златева – “за приноса й в развитието на изкуството и културата като основател и участник в Музикален театър “Вис Виталис”.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата