Скалата за оценяване няма да се променя

1 юли, 2009 14:58 | Средно образование | Няма коментари

Скалата за оценяване няма да се променя

Нямаме големи разминавания на резултатите от проведеното външно оценяване по български език и литература след седми клас и няма основание да се променя скалата на оценяване. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Кирчо Атанасов на пресконференция за представяне на резултатите по математика, предаде Агенция „Фокус“ . Когато се търси сравнение с предишни години е да се намери връзка, която да покаже стабилност на действията на резултатите”, заяви Атанасов.

28 056 ученици са се явили на изпита по български език и литература след седми клас. Общият успех по български език и литература е 4,62, който е сравним с общия успех за 2008 година – 4,53. 27 974 ученици са се явили на изпита по математика, техният среден успех е 3,70 и той също е сравним с успеха, постигнат миналата година – 3,76. Това каза Евгения Косстадинова – директор на дирекция „Политика в средното образование”, която представи анализа на резултатите от проведеното външно оценяване след седми клас по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
49 са слабите оценки по български език и литература и 1159 са слабите оценки по математика. „Тази година няма ученик, който е изкарал 100 точки по математика, но за сметка на това има няколко, които са изкарали 98 точки, което означава, че не са отговорили на една задача за две точки”, посочи Евгения Костадинова.
В процентно отношение 0,15% са слабите оценки по български език и литература, 2,96 % са средните оценки, 42,68 % са добрите оценки, 52, 83% са много добрите оценки и 6,39% са отличните оценки.
Тази година има увеличаване на много добрите оценки – 52,83%, миналата година те са били 45,82 %, отбеляза Костадинова. Процентът добри оценки по математика, също е съизмерим – 51,82% за тази година и 51,89% за миналата година.
Във връзка с посочената като изключително трудна задача 35, заради която се инициира и подписка, процентът ученици, отговорили на тази задача 11,01%. Проф. Сава Гроздев посочи, че най-трудната задача от математическа гледна точка е 44, в която момичета боядисват яйца. Резултатите от изпита ще бъдат публикувани на сайта http://7klas.mon.bg , в който родители и ученици ще могат да проверят оценките.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата