Дебелянов уплаши кандидатстудентите

10 юли, 2009 08:12 | Висше образование, Денят | 13 коментара

Дебелянов уплаши кандидатстудентите

to4ica1

Темата за кандидатстудентския изпит по български език и литература в Софийския университет  „Самотата в поезията на Димчо Дебелянов“ уплаши кандидатстудентите и голяма част от тях си тръгнаха малко след нейното изтегляне.
Кандидатите можеха да пишат и есе по цитати от произведения – „Да знаеш ти живота как обичам и колко мразя празните химери“ – от „Писмо” на Никола Вапцаров и „Как ще живеем, ако не гоним измамата“ – „Мечтатели” на Елин Пелин.
Контролната тема беше „Делникът и празникът в творчеството на Елин Пелин“.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

 1. Китка Отнесена коментира на 10 юли, 2009 г., 14:49 ч.

  Докога ще мъчат кандидат-студентите с разни отнесени неща от 19 век? Няма ли да се промени най-после тази тъпа програма?

 2. Иван Вазов коментира на 10 юли, 2009 г., 16:40 ч.

  Dobre 4e ne im se padna ne6to po lo6o

 3. аз искам да те помня коментира на 10 юли, 2009 г., 20:40 ч.

  Кой знае какви бисери ще натвори и тази година кандидат лирическият герой.Защото Дебелянов не е лъжица за всяка уста. Иначе си е хубава темичката.И актуална. Заедно с темата за отчуждението.

 4. Todorova коментира на 11 юли, 2009 г., 09:55 ч.

  Да, Дебелянов не е лъжица за всяка уста. Затова не трябва толкова да мъчат децата с него. По-добре само за филология да се държат такива изпити. За какво му е на бъдещ юрист да знае стихчета???

 5. villy коментира на 11 юли, 2009 г., 14:51 ч.

  Da pishat, ta da im doide uma v glavite i sledvashtiya pyt da kandidatstvat v chujbina.

 6. Родител коментира на 11 юли, 2009 г., 16:39 ч.

  За пореден път ще видим как децата се мъчат и излагат. Факт е, че половината са напуснали залата малко след обявяване на темата. Защо наистина не вземат да променят тази учебна програма? Всяка година си ги говорим тези неща, но нищо на практика не се върши.

 7. July коментира на 12 юли, 2009 г., 09:58 ч.

  Nikoi ne haresva tezi proizvedenia, samo ni mychat s tiah

 8. Илиян коментира на 12 юли, 2009 г., 12:23 ч.

  Много е важно да се промени както учебната програма, така и схемата за кандидатстване. Не казвам, че знанията по българска литература са излишни, но не е необходимо да се кандидатства право с Дебелянов.

 9. Dedo Yoco коментира на 12 юли, 2009 г., 12:28 ч.

  Не просто измъчват децата, ами ги отвращават от литературата и от книгите. На всичкото отгоре си остават с впечатлението, че в България няма качествени автори и затова се учат вехториите. И аз съм за промяна! Питайте който искате родител, всеки ще ви каже същото. За преподавателите не знам.

 10. Koicho коментира на 12 юли, 2009 г., 14:48 ч.

  Цялата образователна система е тежка и тромава. Дори тъжна и обезсърчаваща… Вижте, взмете опит от Сорбоната, където посещенията са free, а след това отиваш на изпит, ако знаеш. Плащаш, разбира се, но за слушател и за яваване на изпит след това. Защо трябва да е задължително да седиш там и да дремеш. С изключение на практическите занятия всичко друго може да се счете като губене на време. Както в казармата – можеш дасе научиш да стреляш не за 2 години, а за 2 дена. Иначе и в образованието и бившата ни казарма водещи са СТРАХАЪТи високомерието на преподавателите, които са там, за да служат на учащите се, а не да поставят бариери пред науката. Като например – ако си ми предан си за тук, ако не си ми предан, си вън от участие. Време е да се промени това.
  Страхът пречи на грамотността, поради това, че стресът те кара да учиш неща, които няма да запомниш, защото си ги научил от страх – като Зубратор.

  А дано този министър да направи нещо по въпроса – в средното и във висшето образование. Защото страхът е модел на преподаване още от началния курс в 1-2-3 клас. Игрите са начин да се научи нещо с удоволствие, свободата е тази, която те мотивира да навлезеш в дебритена науката с удоволствие и любопитство.

  Поздрави

  Един изстрадал НЕобразоваана образователна система!

 11. Богдан коментира на 13 юли, 2009 г., 11:31 ч.

  Е как да не ги уплаши. По-овехтели размисли надали може да се изнамерят. Е кажете ми сега как може един адвокат(бъдещ) или съдия да го обвързват с размислите върху живота на един потънал в нафталин творец. Нищо лично нямам против Дебелянов – изключително ярка личност. Но някак си не е сериозно такива професии да бъдат обвързвани с подобни творения. Давам за пример Германия; там право се кандидатства с тест за езикова грамотност и МАТЕМАТИКА. Да, математика. Защото е важно студентите да имат логика, а не да познават стиховете на одтавна влязал в нафталина автор. Това е.

 12. Краси коментира на 4 август, 2009 г., 10:17 ч.

  Той мен ме плаши и без да съм кандидат-студент :) Пък ако бях сигурно нямаше да мога да заспя нощем :)

 13. Ана коментира на 5 август, 2009 г., 15:51 ч.

  Учебната програма трябва да се промени ако искаме децата изобщо да останат в клас.