Над 100 000 българи учат в чужбина

10 юли, 2009 16:38 | Висше образование, Денят | 1 коментар

Над 100 000 българи учат в чужбина

22800 са българските студенти в Европейския съюз. Това сочат данните на EUROSTAT за 2008 г.  В САЩ, Канада и други страни извън Европа те са около 80 000. Така броят на българските студенти в чужбина надхвърля 100 000 души.
През последните 2 години в България са подадени около 1000 заявления от желаещите да получат признаване на дипломи за висше образование, придобито в чужбина.
“Нараства броят на българските младежи, които се завръщат и искат да работят в България”, каза Ваня Грашкина, изпълнителен директор на Националния център за информация и документация, цитирана от Агенция „Фокус“. По думите й, тристепенната система във висшето българско образовение е една от стъпките, направени за хармонизация на нашата система с общите решения, фиксирани в Болонския процес – инициатива за уеднаквяване на висшето образование в Европа. Не всички страни се присъединяват и спазват тези препоръки, според Грашкина. В страните, които не са членки на ЕС, системите за висше образовение са коренно различни.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Заинтересован коментира на 11 юли, 2009 г., 16:46 ч.

    И все повече ще стават, ако у нас не се предлага реализация след завършване на висшето образование. Десетилетия наред българските университети произвеждат безработни. Затова младите бягат и ще продължат да бягат от България.