НБУ има стандарта на европейски университет

16 юли, 2009 12:23 | Висше образование, Гост | 2 коментара

НБУ има стандарта на европейски университет

Ректорът на НБУ доц. д-р Сергей Игнатов пред Академика БГ

– Доц. Игнатов, с какво настоящата кандидатстудентска кампания на НБУ се отличава от предишните?

– През тази година НБУ предлага три нови бакалавърски програми (Архитектура, Социология и Гражданска и корпоративна сигурност). Разширени са и възможностите за постъпване в университета – чрез договори направо в ІІІ семестър и скъсаните на матурите могат да постъпят като курсисти, ако имат на ТОП повече от 40 точки.

– По какъв начин влияе икономическата криза върху висшето образование у нас и какви мерки предвижда НБУ в това отношение?

– Правило е, че по време на криза университетите са пълнят със студенти. Вярвам, че икономическата криза ще ускори процеса на реформиране и модернизиране на висшето образование в България.
НБУ винаги е изследвал пазара и е реагирал гъвкаво на новите предизвикателства. Освен новите програми, които предлагаме и по-широките възможности за постъпване в университета, през учебната 2009/2010 г. се разширяват възможностите студентите да записват не само “майнър” програми, но и втора “мейджър”. При успех над 4,50 това ще става без допълнителна такса.

– От новата учебна година при вас стартира и нова магистърска програма “Международна комуникация”. Какво предлага тя?

– Целта на европейската програма по комуникация е да се подготвят експерти и мениджъри, които са в състояние да анализират задълбочено в международен аспект медийни, комуникационни, социални, икономически и политически процеси и да разрешават възможни комуникационни конфликти, с които се сблъскват съвременните организации и институции в международен контекст.
След завършване на магистърска степен дипломантите със специалност “Международни комуникации” имат необходимата квалификация да се реализират като съветници, експерти и ръководни кадри в медии, ТВ и радио станции и мрежи, звена свързани с масовите комуникации към обществени сдружения, национални и многонационални компании, политически партии и държавни институции, научноизследователски звена и др.
Програмата е разработена на английски език и се предлага на студентите в партньорство със следните международни професионални организации:
•    European Association of Communication Directors – Европейска асоциация на директорите по комуникация (EACD);
•    IAF Международна асоциация на фасилитаторите;
•    SietarEUROPA – Общество за между културно образование, обучение и изследвания;
•    SPACE е мрежа от институции за висше образование от Европа.
Програмата предлага международна мобилност през втория семестър на обучение. Студентите имат възможност да избират по избор (по програма Еразъм) да учат в един от 5-те партньорски  университета от Консорциума „Хеерт Хофстеде”:
•    Бизнес училище Будапеща, Унгария;
•    Ханзе Университет Грьонинген, Холандия;
•    ИУЛМ, Милано, Италия;
•    Лийдс Метрополитан Университет, Великобритания;
•    Вилнюс Университет, Вилнюс, Литва.

– Какви са според Вас перспективите пред електронното обучение?

– Електронното обучение от години е ежедневие в НБУ. Смятам, че днешното образование без електронно обучение е невъзможно, а ако все още някъде се практикува по старому, то тогава то е архаично.

– Конкурентно ли е получаването в НБУ образование на това в страните от Европейския съюз?

– Да! НБУ от години има стандарта на един привлекателен европейски университет.
Въпросите зададе Евелина Гечева

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Васил коментира на 16 юли, 2009 г., 16:43 ч.

    Добре де и какъв е интересът към тия нови специланости? А таксите? Те скоро ще достигнат европейските май…

  2. Силвия коментира на 17 юли, 2009 г., 10:38 ч.

    Да, известно е, че Нов български предлага най-съвременното обучение. Само че човек трудно се ориентира в сайта му. На мен догодина ми предстои да кандидатствам и си мисля дали да не опитам там. Впрочем и с транспорта не е лесно. Аз съм от Пловдив и долу-горе познавам София, но отиването до НБУ веднъж с едни приятели ми отне два часа от Студентски град.