НБУ предлага 10 нови магистърски програми

9 юли, 2009 14:23 | Висше образование | Няма коментари

НБУ предлага 10 нови магистърски програми

Университетското пространство ще изпадне в сериозна криза през следващите няколко години. Българското висше образование се нуждае от спешни реформи, каза на пресконференция ректорът на Нов български университет (НБУ) доц. д-р Сергей Игнатов, цитиран от на Агенция „Фокус”. Проблемите ще възникнат от ниския брой на завършващите средно образование поради демографската криза. Ако няма достатъчно брой студенти, ще има закриване на различни неефективни структури към висшите училища, прогнозира ректорът на НБУ. Ако не бъде извършена реформа, ще има университети, които ще изпаднат в сериозна криза, заяви той.
НБУ посреща кандидатстудентска кампания с оптимизъм, независимо от тежката криза, в която е изпаднал образователният пазар в България, каза доц. Игнатов. За специалности като египтология се борят 127 души за 10 места. Бройката на кандидат-студентите за визуални изкуства продължава да е висока. От няколко години ВУЗ-ът е отворил широко вратите си за кандидат-студенти, като се сключват договори със средни училища и на базата на тях, някои от учениците постъпват направо в 5-ти семестър. Това се отнася за новогръцката филология например. Броят на договорите от този вид се увеличава и хората, които постъпват по този канал се явяват на писмен изпит.
НБУ тази година ще се реформира и през следващата учебна година той ще е съвършено различен, съобщи ректорът. Студентите свободно ще натрупват кредити и ще се движат между курсове и програми, както между университетите в страната, така в тези в Европа. Цялата университетска общност трябва да подкрепи цялостна реформа на висшето образование, смята ректорът.
Новите специалности по социология, архитектура и гражданска сигурност са много търсени, каза ректорът. Над 16 души се борят за едно място за специалността по икономика.
Стипендия в НБУ получават първите, които влизат по успех, поемат се разходите по обучението им. НБУ дава както академични, така и социални стипендии.
Доц. д-р Марин Маринов от магистърския факултет на НБУ каза, че ВУЗ-ът предлага 10 нови магистърски програми от тази година, четири от тях са директно на английски език. Докторските програми също ще се предлагат на чужд език от догодина. Най-скъпата магистърска специалност в НБУ архитектура е 1600 лв. за семестър, а за правото 1550 лв. за семестър. НБУ ще проведе колопоход на 11 юли, с който традиционно се закриват учебната година във ВУЗ-а.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата