Право и икономика са най-желаните специалности

7 юли, 2009 11:50 | Висше образование | Няма коментари

Право и икономика са най-желаните специалности

Икономическите специалности отново са най-предпочитани от кандидат-студентите, атакуващи тази година родните ВУЗ-ове. В челните места остават правото, журналистиката и медицината и напливът за тях ще бъде най-голям, сочат данните от проверка на БТА.

Показателен за новата тенденция в предпочитанията на младите е фактът, че в последните години УНСС се оказа по-желан и с повече на брой кандидат-студенти от СУ “Св. Климент Охридски”. В икономическия ВУЗ най-голям е напливът към специалностите “Финанси” и “Финансов контрол”. В челната тройка е и направление “Икономика” на английски език, в което се изучават специалностите “Международни икономически отношения” и “Финанси и счетоводство”.

Най-малък брой са кандидатите в направлението, в което са антропологията и социологията, твърди доц. Веселка Павлова, заместник-ректор по учебната дейност в УНСС. Кампанията по прием на документи ще продължи до 8 юли.

В Софийския университет традиционно правото и публичната администрация са най-предпочитаните специалности от кандидат-студентите, каза проф. Мария Шишиньова –

заместник-ректор по учебната дейност. Запазва се интересът на кандидатите към

журналистиката и медицината, в която ще бъдат сега приемани кандидати за трета година.

За втора година В Нов български университет най-желана е програмата “Туризъм”. В нея ще се приемат общо 40 кандидат-студенти, което означава, че 23-ма се състезават за едно място. Следват програмите “Масови комуникации”, където 18 души се борят за едно място, и “Икономика” – там за едно място се конкурират 15 човека, обясни зам.-ректорът на НБУ доц. Пламен Бочков. На голям интерес се радват и програмите “Информатика” и “Администрация и управление”. От години в програмите “Право” и “Психология” в НБУ се приемат кандидатите с най-високи балове, които са завършили езиковите гимназии или имат вече едно висше образование. Испанистика, англицистика и египтология са най-търсените езикови програми при нас от кандидат-студентите, като от тях най-предпочитана е испанистиката. В нея по всички желания ще се конкурират 13 души за 1 място. Сред новите програми от тази година, събрали много кандидати, са “Архитектура” с прием на 40 души и “Гражданска и корпоративна сигурност”.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата