За 1 г. са закрити 50 училища

27 август, 2009 11:37 | Средно образование | Няма коментари

За 1 г. са закрити 50 училища

През настоящата учебна година са закрити 50 училища. Това каза на годишна среща на регионалните инспекторати по образование директорът на дирекция „Координация и контрол в средното образование” в Министерство на образованието Мукаддес Налбант. От закритите училища 46 са общинските училища, а 4 са част от държавната общинска мрежа. Така общо от 3200 училища в страната през 2006 година с оптимизацията на училищната мрежа училищата в страната са 2757. Няма промяна в броя на професионалните училища.
„Много се надявам, че все по-малко в България ще се закриват училища”, заяви Налбант. С оптимизацията на училищната мрежа защитените училища в страната са 91. При тях държавата отпуска средства към делегирания им бюджет, за да продължат да съществуват. Налбант заяви, че до голяма степен средищните и защитените училища са успели да урегулират проблемите, които са свързани с демографската криза в страната.
При проведеното външно оценяване на учениците от 4 до 6 клас, които след закриване на тяхното училище са показали понижен успех в средищните училища в областите Бургас, Перник, Кюстендил, Ловеч, Хасково. При създадените 666 средищни училища държавата е осигурила адекватна грижа за пътуващите ученици.

Източник: Агенция „Фокус“

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата