План-приемът да отпадне, предлага министър Фандъкова

27 август, 2009 21:46 | Средно образование | Няма коментари

План-приемът да отпадне, предлага министър Фандъкова

От предвидените в план приема 3500 ученици за специалностите металургия и машиностроене са се записали, едва 1260, а от предвидените около 130 паралелки са били реализирани едва 58. Това каза министърът на образованието младежта и науката Йорданка Фандъкова на национално съвещание на директорите на професионалните гимназии, цитирана от Агенция „Фокус”.
Според министъра постепенно трябва да отпадане план-приемът в средните училища и това е задача, по която ще работи Министерство на образованието, младежта и науката в следващите две години.
План-приемът няма да е необходим, тъй като системата на средното образование е децентрализирана. Има професионални гимназии, които не са реализирали прием. „Очевидно е, че в това направление не са достатъчно атрактивни професиите, но от друга страна със сигурност има професии, които се търсят и са важни, и в този смисъл смятам, че образованието, производството и бизнеса, трябва да са много тясно свързани, за да се намерят механизмите за защита на определени специалности”, уточни образователният министър. Според Фандъкова с отпадането на план-приема учениците ще могат да избират училището според неговото качество, като увеличаването на броя на паралелките ще зависи от неговия капацитет, не само като сграда, но и като преподавателски състав. Професионалните училища в страната са около 600. Техните директори ще се срещнат за пръв път от десет години насам в това национално съвещание.
Министър Фандъкова посочи при откриването на съвещанието, че МОМН е предвидило 4 млн.лв. за развитие на професионалните практики по националната програма за осигуряване на квалификация на учениците и учителите. Тя обясни, че към момента 37 училища в страната работят по проекти за професионални практики по оперативните програми, а още 37 ще започнат реализирането на такива проекти, тъй като по думите й най-важната част от професионалното образование е практическото образование. Системата на професионално образование има нужда от подреждане и промяна. Трябва да изхождаме от въпроса, кое е важно за страната, посочи министър Фандъкова.
Според нея отпадането на 13 клас е било направено не както трябва. „Тази стъпка е трябвало да се направи, но обмислено”, заяви Фандъкова.
От следващата учебна година се предвижда програмата „Чаша топло мляко в училище” да обхваща само училищата, които кандидатстват с проект. Програмата няма да е само за чаша топло мляко, а изобщо за храненето на учениците. Така средствата вече няма да се отпускат, както до сега по 0.40 лв. на ученик, с които, по думите на министър Фандъкова, някои училища са купували по три-четири моркова на учениците.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата