„13 века България” обяви конкурс за есе

31 август, 2009 18:58 | Денят, Свободно време, Средно образование | Няма коментари

„13 века България” обяви конкурс за есе

Националният дарителски фонд „13 века България” обяви младежки конкурс за написване на есе на тема „Език, чувствителност, морал – какво слушаме и как говорим”, съобщиха от фонда. Идеята е в конкурса да се включат млади хора до 35 години, които чрез написаното да изразят своето виждане за съвременната употреба на българския език. Обявата за конкурса е публикувана в ежедневниците „24 часа” и „Труд” на 26 август 2009 г., а срокът за изпращане на материалите е до 30 септември 2009 година.
През 2006 г. фондът организира дарителска сесия на тема “Българският език – съхранена духовност и неизвестно бъдеще”. В нея с проекти участваха научни колективи от университети, научни институти, училища. Бяха подкрепени най-добрите десет кандидатури. Идеята на фонда за откриване на обществена дискусия по тази тема се реализира през 2007 г. с проведената в София – в НДК, Национална конференция. В нея участваха тогавашните министри на образованието и на културата, интелектуалци, представители на езиковедски школи, преподаватели, студенти, граждани. Направените изказвания откриха дебата по темата, показаха грижата за състоянието и употребата на езика. Обсъдени бяха въпросите, отнасящи се до съвременния български език и обучението по него. Обърна се внимание на използването му от медиите и индивидите. Много от изказванията засягаха културата на речта и разликата при използването й от различните поколения, политиците и българите, живеещи в чужбина. Предложенията от конференцията се превърнаха в решения и фондът организира и участва в регионални срещи и дискусии по въпросите на българския език.
Сега обявеният от НДФ „13 века България” конкурс за есе е продължение на обществения разговор за това, как младите хора виждат употребата на българския език в политиката, медиите, ежедневието и връзката между езика и морала.

Източник: Агенция „Фокус“

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата