Законът за езика вън от нафталина

10 август, 2009 16:16 | Денят | 1 коментар

Законът за езика вън от нафталина

Миналата седмица в интернет-формум български интелектуалци, милеещи за словото, започнаха подписка в защита на българския език. И не без основание.
Особено като се има предвид, че безогледната латинизация продължава с пълна пара. Не само – в рекламните надписи и тоталното налагане на т.нар. българска латиница в мобилните телефони и в интернет, но и във фирмените надписи, които гъмжат от безграмотни и абсурдни писания. Накъдето и да се обърне човек, вече трудно може да забележи фирмено лого, изписано на кирилица.
Не на последно място – необезпокоявано шества езиковата неграмотност в електронните ни медии, където говоренето на диалект и тарикатски сленг вече се е превърнало в своеобразна мода. Или по-скоро – израз на парадираща безграмотност и езикова немарливост. Все едно.
Вече през три отминали мандата на Народното събрание Законът за защита на българския език бе подмятан от различните „експерти“ и „специалисти“, докато бъде… забравен. Може би истината за това пословично подмятане се крие в думите на  ексшефа на медийната комисия, че никой парламент няма да приеме подобен закон, без риска да стане смешен.
Като се слушат диалектните изцепки на някои от новите депутати, той може да се окаже прав. Но ако новата Комисия по културата, гражданското общество и медиите иска „да бъде в час“, трябва час по-скоро да изтупа от нафталина проектите на този скандално провален закон и да го внесе в пленарната зала. В противен случай Ото Кронщайнер ще излезе прав, че българите са готови да преминат на латиница. Вече за ширещата се публична безграмотност – да не говорим. Дали новите народни избраници няма да ни опровергаят…

Борис Данков, вестник „Дума“

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. martinkunev коментира на 2 януари, 2010 г., 13:41 ч.

    И това го пише човек, който използва думи като сленг и ексшеф.

    Докъде наистина стигна Българският език…