Бананът измества кифлата на Масларова

30 септември, 2009 16:09 | Средно образование | Няма коментари

Бананът измества кифлата на Масларова

Децата от 6 до 10 години ще получават безплатни плодове в училище. Това става възможно благодарение на финансираната от Европейската комисия схема “Училищен плод“, стартираща от 1-и януари 2010 г. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните. ЕК е предоставила на страната ни 2 118 620 евро. Това е 75 на сто от общото финансиране, а останалите средства трябва да бъдат осигурени от бюджета.
Програмата ще обхване 320 634 деца, ка идзразходването на средствата и качеството на плодовете, които ще се дават на учениците ще бъдат регламентирани със строги правила за контрол, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Европейската помощ за страните-членки е част от Общата селскостопанска политика на ЕС и е отпусната с решение от 22 юли 2009 г. в резултат на започнатата преди две години реформа в сектор “Плодове и зеленчуци” в Евросъюза. Целта й е повишаване на консумацията на пресни плодове и зеленчуци чрез създаване на навици за здравословно хранене сред децата в училищна възраст.
Реалното прилагане на схемата „Училищен плод“ в България се предвижда да започне след 1 януари 2010 г., като изразходването на средствата и качеството на плодовете за децата ще бъдат регламентирани със строги правила за контрол, заяви министър Найденов.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата