Бокова спечели последната битка за ЮНЕСКО

22 септември, 2009 19:22 | Денят | Няма коментари

Бокова спечели последната битка за ЮНЕСКО

Ирина Бокова е новият генерален директор на ЮНЕСКО . Тя спечели последното(пето) гласуване с 31 вота. Съперникът й  египетският министър на културата Фарук Хосни получи 24 гласа.  Двамата бяха с еднакъв брой гласове при четвъртото гласуване снощи.

Вчера бившият министър на културата на Франция Симон Вейл заяви, че Бокова е фаворит за поста. “ЮНЕСКО има нужда да обединява народите и културите, да работи в климат на толерантност и съгласие, да се издигне над разногласията. Затова мисля, че тя е точният човек да оглави ЮНЕСКО в следващите години”, подчерта Вейл.

Кандидатурата на египтянина е силно оспорвана поради негови изявления, окачествени като антисемитски, докато поддръжниците му заявяват, че евентуалното му избиране ще е позитивен сигнал спрямо мюсюлманската общност в света, отбелязва БГНЕС. Преди време той обеща, че лично ще изгори всички книги на иврит, които открие в библиотеките в Египет.

Тези думи предизвикаха смут в западните страни, много от които вече бяха обявили, че ще подкрепят египтянина за поста. По-късно Хосни изрази съжаление за изявленията си. Преди седмици в интервю за Франс прес той заяви, че в основата на кандидатурата му за генерален директор на ЮНЕСКО е философията за помирението на народите.

Анализатори в Кайро изразиха днес опасенията си, че САЩ ще използват влиянието си в международната организация в решаващия момент, за да подкрепят българската кандидатура. Мотивите за подобни опасения станаха видни, след като срещу египетския кандидат бе поведена медийна кампания, но египетското представителство в седалището на организацията в Париж не е загубило надежда, че Хосни ще бъде новият генерален директор на ЮНЕСКО. „Има ясно изразена коалиция от световни сили срещу кандидатурата на Фарук Хосни”, заяви съветникът на министъра Хасам Насер, отбелязвайки, че египетският кандидат е по-квалифициран да заеме поста.

Ирина Бокова е родена през 1952 г. в София. Завършва международни отношения в Московския държавен институт за международни отношения. През 1977 г. постъпва на работа във Външно министерство. Била е трети секретар в постоянното представителство на България в ООН, Ню Йорк.

От 1990 до 1991 г. е депутат в 7-то Велико народно събрание. През 1995 г. е секретар на правителствения Комитет по европейска интеграция. Тогава става и заместник-министър на външните работи. През 1996 г. Бокова е кандидат за вицепрезидент в двойка с Иван Маразов (БСП), губят изборите. Същата година става първи заместник-министър на външните работи. От 1996 до 1997 година е министър на външните работи. От 2001 до 2005 година е народен представител в 39-то Народно събрание от “Коалиция за България”. От 2005 година Ирина Бокова е посланик на България във Франция и постоянен представител към ЮНЕСКО.

Нейният съперник за най-високия пост в ЮНЕСКО Фарук Хосни е роден през 1938 година в Александрия. Той е египетски абстрактен художник. През 1987 година става министър на културата, на която позиция е все още. Завършва Александрийски университет за изящни изкуства. Преди да стане министър на културата е директор на Египетската художествена академия. Преди това прекарва осем години като културен аташе в Париж.
Ето какво писа печатът в САЩ по повод гласуването:
След последния кръг от гласуването за нов генерален директор на ЮНЕСКО се появиха обвинения в опити за подкуп на част от делегатите, пише „Лос Анжелис Таймс”.
ЮНЕСКО отрече обвиненията, появили се броени часове преди петия кръг
на гласуването, след като в четвъртия в понеделник двамата кандидати – египтянинът Фарук Хосни и българката Ирина Бокова, получиха еднакъв брой гласове – безпрецедентен случай в историята на организацията.
Ако не бъде избран нов генерален директор и днес, той ще бъде определен чрез жребий.
Египетският кандидат министърът на културата Фарук Хосни продължава да бъде фаворит за поста генерален директор на ЮНЕСКО, независимо от отправените му обвинения в антисемитизъм.
54-те страни от изпълнителния съвет на организацията трябва да предприемат таен вот, за да изберат наследника на японеца Коичиро Мацуура, избран на поста 1999 година. Обвинен в антисемитски изявления, направени миналата година, преди първото гласуване Хосни заяви пред медиите, че има „поддръжници по целия свят” и разкритикува остро „кампанията, основаваща се на лъжи” срещу него.
В понеделник и двамата получиха по 29 гласа. Ако бъде избрана, Бокова ще бъде първата жена-директор, както и първият на поста генерален директор от бившия източен блок.
Обвиненията в корупция се появиха, след като делегат се оплака, че най-малко един човек е бил изгонен от сградата на ЮНЕСКО от охраната за опит да подкупи делегати в понеделник. Според източника няколко страни-членки на ЮНЕСКО са се оплакали, че са им били предлагани подкупи.

Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) е изправена пред неочаквано напрегнат финален тур на гласуването за нов генерален директор. Разликата е толкова малка, че може да се стигне до теглене на жребий между кандидатите от Египет и България. Междувременно от ЮНЕСКО отрекоха твърденията, че в последната минута са били предлагани подкупи, за да се промени гласуването, пише американският вестник „Хюстън кроникъл”.
Египетският министър на културата Фарук Хосни и бившият български външен министър Ирина Бокова са много близо един до друг. На гласуването, което приключи късно снощи, двамата имаха еднакъв брой гласове.
Хосни беше смятан за фаворит за поста, въпреки изказванията му в миналото, че ще изгори израелски книги.
Делегат от ЮНЕСКО твърди, че в понеделник поне един човек е бил изгонен от сградата, където се провежда гласуването, тъй като се е опитал да предложи подкуп. От организацията съобщиха, че не е доказано, че е имало опит за корупция.

Египетският културен министър, заплашил да изгори всяка израелска книга в прочутата Александрийска библиотека, ще се изправи срещу дипломат от кариерата от България в двубой за поста генерален директор на ЮНЕСКО, пише вестник „Филаделфия Инкуаярър”.
В изборите пълни с напрежение, секретност и изненадващи ходове, двамата кандидати се оказаха с равен брой гласове вчера в Париж.
При всички случай, който и от двамата да застане начело, ще е за пръв път в нещо – тя ще е първата жена и първи директор от източния блок, а той – първи директор от арабския свят.

Източници: Агенция „Фокус“ и Всеки ден

Снимка: novinite.com

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата