Малките матури вече ще влизат в дневника

25 септември, 2009 15:14 | Средно образование | Няма коментари

Малките матури вече ще влизат в дневника

Оценките от малките матури ще бъдат вписвани задължително в дневника от тази учебна година, съобщава вестник Монитор. Това предвиждат промените в наредбата за системата на оценяване в средното образование, която влезе в сила от 15 септември. От 2007 гл досега външното оценяване беше въведено в 4-ти, 5-и и 6-и клас. Досега резултатите от тестовете бяха вписвани само по желание на учителите, но вече ще имат тежестта на текуща бележка. През тази учевна година обаче прием в елитните гимназии след 7-и клас ще бъде заменен от теста за външно оценяване, като за отсяване на кандидатите ще има и втора по-трудна част, която по български ще бъде съчинение. Това съобщи заместник министърът на обзазованието Милка Коджабашиева при откриването на учебната година.
Изискванията за провеждането на националното външно оценяване трябва да бъдат уточнени и утвърдени от просветния министър до края на първия учебен срок. Промените в нормативите предвиждат още да бъдат официално премахнати поправителните изпити за децата от І до ІV клас. Отсега нататък, когато някое дете има „Слаб 2“ по някой предмет за годината, то ще ходи на допълнително обучение преди началото на следващата учебна година, но няма да повтаря класа.
Измененията в документа предвиждат още предметите, които се изучават един срок с по един час седмично, да имат само годишна оценка, която да вземе предвид текущите бележки на ученика.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата