С изложби и научни кафенета отбелязват Нощта на учените

23 септември, 2009 21:58 | Денят, Наука | Няма коментари

С изложби и научни кафенета отбелязват Нощта на учените

Всички страни от Европеайския съюз ще отбележат едновременно нощта на учените. Това ще се случи на 25 септември. Инициативата ще бъде отбелязана в 11 български града.
Нощта на учените се провежда за пета поредна година в цяла Европа и за четвърти път в България с подкрепата на Европейската комисия в рамките на програмата за финансиране на научни изследвания и технологично развитие. Тази година проявата е посветена на астрономията, физиката и технологиите. Това съобщи доц. Елисавета Гурова – национално контактно лице по 7-ма Рамкова програма на Европейската комисия. Целта е да се запознаят хората с проектите, реализирани от учените, да се популяризира тази професия и да стене тя по-атрактивна за младите хора, които да допринесат за бъдещото развитие на нашата страна и в европейски мащаб, подчерта Гурова.
Тази година е международна година на астрономията, припомни проф. Диана Кюркчиева, председател на Съюза на българските астрономи припомни. Светът чества 400 години от първото наблюдение на звездното небе с телескоп, реализирано от Галилео Галилей през 1609 г. У нас оотбелязваме 30 години от полета в Космоса на първия български космонавт Георги Иванов, 140 години от основаването на БАН и др
„Първото наблюдение е довело до четири важни открития, две от които потвърждават хелиоцентричната теория на Коперник – откриването на спътници и откриването на фазите на планетата Венера”, разказа проф. Кюркчиева. Според нея българските астрономи тази година са спечелили два важни проекта – за Център за върхови постижения в Националната обсерватория в Рожен и за създаване на мрежа от малки дистанционно управлявани телескопи в България.
Нощта на учените ще бъде наситена с различни прояви. Сред тях е и аукцион на рисунки, направени от децата от Дом за деца и юноши „П. Р. Славейков” в гр. София. Така ще бъдат събрани средства за изграждане на сензорна стая в дома, обясни Димитър Грудев, председател на Клуб „Млади таланти“. Между 3000 и 5000 лева са необходими за изграждането и оборудването на тази сензорна стая.
Учените ще участват в дискусии и изложби, в които ще разкрият своите таланти. В Техническия университет ще бъдат показани и уникални фотографии, дело на български учени. Ще бъде връчена и журналистическа награда за най-добър материал на научна тема.
Нощта на учените ще бъде отбелязана в София, Пловдив, Русе, Стара Загора, Варна, Шумен, Ямбол, Силистра, Плевен, Хасково и Димитровград. В програмата на градовете се включват изложби на млади учени, демонстрации в Кабинетите по любопитство, научни шоута и кафенета, прожекции на филми, музикални и поетични изпълнения.
Целта на всички прояви в Европа е да представят учените в по-различна светлина от тези, в които обществеността ги възприема.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата