Учители и учени подкрепят кампанията "Бъди грамотен"

13 септември, 2009 09:03 | Бъди грамотен, Денят, Средно образование | 7 коментара

Учители и учени подкрепят кампанията "Бъди грамотен"

Учители по български език и литература, университетски преподаватели и учени от БАН подкрепиха кампанията „Бъди грамотен“, организирана от Академика БГ. Те се включиха в реализираната от образователния портал първа дискусия, посветена на обучението по български език и литература.
Учителите се обединиха около тезата, че са необходими повече часове по тази дисциплина, както и че състезания по правопис ще засилят интереса на учениците към родния език.

Виолета Милкова, преподавател по български език и литература и съорганизатор на дискусията, изрази надежда, че тази проява ще постигне конкретни резултати.
Народният представител от ГЕРБ Снежана Дукова посочи, че недостатъчната грамотност е проблем, който засяга не само учениците. Изхождайки от собствения си опит като преподавател по български език и литература, тя заяви, че трябва да се обръща по-сериозно внимание на чистотата на българския език.
Директорът на 120-о ОУ Цветанка Тонева припомни, че преди 4-5 години на подобна дискусия се е родила идеята да се разделят българският език и литературата на два самостоятелни предмета.
Преподавателите от Софийския университет доц. Адриана Дамянова и доц. Ангел Петров бяха категорични, че не е необходимо да се отделя обучението по роден език от това по литература.
На дискусията присъства представител на Районния инспекторат по образование в София Моника Златкова, старши експерт по организация на средното образование.
Министерството на образованието, младежта и науката не изпрати свой представител на дискусията.

Запис на дискусията можете да изтеглите тук.

Снимки: 1, 2, 3, 4, 5

Галерия от дискусията

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

 1. Ана Николова коментира на 14 септември, 2009 г., 11:01 ч.

  Крайно време беше учените да покажат на т.нар. експерти от министерството каква са грешките. Аман от чичковци и лелки взели се на сериозно само защото по някакво стечение на обстоятелствата са поаднали на висока позиция.

 2. Експерт коментира на 14 септември, 2009 г., 15:14 ч.

  Аз пък ако бях един експерт по български език щях да отида да изрисувам графити. Какво ме е грижа за мнението на даскалите :))

 3. Николов коментира на 14 септември, 2009 г., 16:23 ч.

  Ох, доста наболел въпрос. Децата стават все по-неграмотни. Спорно е да с екаже каква е причината, но най-вероятно цялото анселени се „деграмотизира“. А това вече е страшно. Ако правилно съм разбрал предстоят състезания по грамотност, дано тогава децата бъдат наистина мотивирани.

 4. Маргарита илчева коментира на 14 септември, 2009 г., 16:24 ч.

  Проблемът с неграмотността на българчетата е свързан с обществената обезцененост на знанието. Мисля,че това е основната причина масово децата да мислят,че ученето не е важно,защото не образованите хора са богатите граждани в страната.А въпросът с разделянето на предметите български език,от една страна,и литература,от друга,е следствие.Но ако те все пак бъдат създадени като два учебни предмета,как ще се осигурят учителите-ще има ли реална реализация на техните интереси на езиковеди и литературоведи? Ако отново просто филолози преподават двата предмета,сигурно ли е,че само количественият принцип на часовете ще дисциплинира ученето на българчетата?…
  Въпросите са много и трябва да се мисли от много хора и не набързо,за да има устойчиво и плодотворно решение.

 5. Красимира коментира на 17 октомври, 2009 г., 22:00 ч.

  А как продължава кампанията?

 6. Икономова коментира на 22 ноември, 2009 г., 19:44 ч.

  Къде може да се види теста, по който са работили учениците?

 7. дора едрева коментира на 22 ноември, 2009 г., 22:16 ч.

  Не мога да разбера каква е връзката между грамотността на учениците и разделянето на български език и литература.Истината е, че все по-често някой ученици не могат да четат гладко и 5-6 клас