Зелените специалности са все по-популярни сред младите

18 октомври, 2009 23:08 | Висше образование, Денят | 1 коментар

Зелените специалности са все по-популярни сред младите

„Зелените“ специалности са най-предпочитаните в момента от младите хора у нас и в чужбина, съобщава вестник „24 часа“.  Модата на интернет и маркетинг специалистите не е толкова актуална в сравнение с екообразованието. Това са установили от изданието по време на изложението „Образование без граници“, в което участват над 60 университета. Зелените професии са тези, които са свързани с опазването на околната среда и правилното използване на природните ресурси.
„Мисията е подобряване на качеството на живот, чрез проучване на природния потенциал“, казва Ина Иванова – консултант.
Тенденциите за растеж и развитие на екосектора карат някои университети да добавят и специални програми.  „Възможността за успешна реализация след завършване на специалности, свързани с възобновяемата енергия, опазването на екологичната среда и промените в климата е много голяма. Заплатата на такъв специалист в Дания е между 10 и 12 хиляди евро“, заяви Бриджит Виборг – Датски технически университет.
Студентите също знаят за тези перспективи. Христо Георгиев учи европейско право и иска да продължи образованието си в чужбина. В бъдеще смята да консултира търговци за директивите по опазването на околната среда.
„По-малко вредни емисии да се отделят, по-икономично производство от гледна точка на електрическата енергия. Това е бъдещето“, казва Христо Георгиев – студент.
По данни на университетите други атрактивни специалности са бионауките. Продължават да са актуални икономиката и финансите, както и архитектурата.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Todorova коментира на 19 октомври, 2009 г., 19:00 ч.

    Само не е ясно дали в България ще имат приложимост такива еко специалности. Иначе за Европа са си винаги актуални.