Професорите получават колкото редници

1 октомври, 2009 09:46 | Висше образование | 3 коментара

Професорите получават колкото редници

„Професорите в университета получават само с 16 лв. по-висока заплата от тази на редник в Българската армия“. Това каза при откриването на новата академична година ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Иван Илчев. Той отправи критики към системата на финансиране на висшето образование у нас. „Настояваме политиците да са несправедливи към някои, да не се кълнат в името на несправедливо равенство, а да погледнат младите тук”, заяви ректорът.
„От 20 години насам все образованието е в устата на политиците. Да търсим доброто образование, което се получава не само в Софийския университет, но задължително трябва да го има в Софийски университет. Доброто образование не иска милостивост, нуждае се от справедливост. Разумната политика е не само даване – тя е и вземане, отстояване на нужното срещу ненужното“, каза още проф. Илчев.
„Да не говорим за благи намерения, а за стореното досега. Млади колеги, днес е вашият първи учебен ден, пожелавам ви никога да не дойде последният. Ще ми се от вас да израсне любопитният човек, този, който ще тласне развитието”, посочи проф. Илчев.
„Министерство на образованието, младежта и науката има готовността да насочи допълнителни средства към университетите, които използват средствата за наука“, отговори министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова в приветственото си слово. „Ние имаме готовността да започнем промените, нека да сме сигурни в каква посока искаме да вървим”, каза още тя.
За пръв път ректорът на университета връчи студентските книжки на първокурсниците, приети с максимален бал в Софийския университет.
„Необходим е нов модел на финансиране на българската наука и висше образование. Студентите, държавата и обществото се нуждаят не от каквото и да е образование, а от качествено образование“, заяви президентът Георги Първанов в приветственото си слово при откриване на новата академична година в Софийския университет „Св. Климент Охридски”
Той каза още, че ще замени традиционното пожелание „На добър час“ с пожеланието „Да влезем всички в час”. Държавният глава посочи, че кризата не може да бъде аргумент за съкращаването на разходите за наука и висше образование, защото средствата, вложени в тях, са инвестиция.
Днес учебната година откриват още две висши учебни заведения в София – Нов български университет и Академията на МВР.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Биляна Георгиева коментира на 1 октомври, 2009 г., 10:47 ч.

    Има преподаватели, за които професията им е наистина призвание, но за съжаление за повечето от тях не е. Тези последните работят за да вземат пенсия. Липсата на средства в образованието, което пряко се отразява на мотивацията на преподавателите, не е случайна. Прост народ – леко управление. Това според мен е тенденция доста разпространена и се наблюдава по-скоро в богатите държави (бедният човек, съответно общество, уважава образованието и се стреми към него). Едно доказателство за моята теза – баща ми е преподавател по английски език в столично училище и на въпроса ми „защо, тате, този тест е толкова лесен?“ отговорът беше „нарочно такива ги дават, за да имат учениците високи оценки“. Изводите оставям на читателя!

  2. Крум коментира на 1 октомври, 2009 г., 12:36 ч.

    И това им е много на тия мързеливци. Хванали са се за държавната работа и само мрънкат, че парите им били малко. А защо не каже от колко места взимат по една войнишка заплата. Дали изобщо има преподавател, който да води само на едно място. Да сметне и каква им е производителността. Ама той Дянков и тях ще оправи. После идва реда на ония мумии от БАН.

  3. Тони коментира на 1 октомври, 2009 г., 21:33 ч.

    Не съм съгласна, че заплащането на професорите е ниско. Ниско е на асистентите, но те пък си оформят доходите с доста скъпи частни уроци.