Харвард и Кеймбридж отново в челото на класацията

10 октомври, 2009 21:15 | | Няма коментари

Харвард и Кеймбридж отново в челото на класацията

Шестата поред класация на сайта Times Higher Education е с рекорден брой участници в анкетата, наречена Световна класация на университетите (QS World University Rankings). В нея са участвали както членове на академичната общност, така и работодатели.
Данните сочат, че доскоро изглеждащата като вечна доминация на елитните университети се разклаща от все по-сериозни предизвикателства. Общо 9386 преподаватели (срещу 6354 през 2008 г., което е увеличение с 47%) и 3281 работодатели (през 2008 г. са били 2339, нарастване с 40%) са взели участие в проучването, което отразява увеличаващото се влияние и интерес към класациите.
Университетите от САЩ и Великобритания още оглавяват Топ 10: Харвард запазва първото място, Кеймбридж излиза на второ място пред Йейл, Юнивърсити Колидж Лондон отива на четвърто място пред Оксфорд, който дели петото място с Импириъл Колидж.
Всъщност това ще бъде една от основните теми за обсъждане през 2009 г. – благодарение на какво Юнивърсити Колидж излиза с едни гърди пред 800-годишния си конкурент?
Легендарният Принстън пък се връща в Топ 10.
Бен Соутър, ръководител на отдела за анкети, който съставя класациите, казва, че изкачването на Юнивърсити Колидж Лондон и на Импириъл Колидж изтъква ефективността на съгласуваните усилия, което по думите му води до подобряване на резултатите във все по-конкурентната сфера на глобалното висше образование.
Новата система за класиране на университетите прави разлика между всестранните и по-специализираните учебни заведения. Във втората категория Европа се представя прилично:
– най-предпочитаният инженерен университет е Екол Нормал Сюпериор – Париж;
– най-добрият университет за икономика и финансови науки е Лондон Скуул ъф Икономикс – Лондон.
Фил Бейти, заместник главен редактор на уебсайта Times Higher Education, коментира, че тази година екипът, изготвящ класацията Уърлд Юнивърсити Ранкинг, и сайтът като цяло са удовлетворени от полученото количество данни, които са много повече, отколкото в предишни години, както и от все по-високото равнище на реакция от страна на международната общност на изследователите, наблюдаващи висшето образование.
Според Нунцио Каскарели, управляващ директор на класацията Уърлд Юнивърсити Ранкинг, университетите по света инвестират в усъвършенстването на профила си и в постигането на международно признание, защото висшето образование все повече се превръща в глобална индустрия.
Класациите служат на работодателите в търсенето на работещи, изтъква Каскарели, преподавателите ги ползват, за да се ориентират къде да работят и с кого да си партнират, а за родителите и студентите те дават солидна обосновка на избора на учебно заведение.
Макар че класациите по принцип са нещо спорно, казва Нунцио Каскарели, сайтът Times Higher Education и класацията Уърлд Юнивърсити Ранкинг отговарят на жизненоважни нужди на този широк диапазон от потребители.

Европа и Азия излизат напред

* Класацията Топ 100 за 2009 г. дава много теми за размисъл.
* Драматичното спадане на броя на образователните институции от САЩ – от 42 през 2008 до 36 през 2009 г., отразява растящото присъствие на азиатски и европейски вузове на авансцената на световното висше образование.
* Канадският Макгил заема челно място, като се изкачва от 20-о на 18-о място.
* В Топ 100 за тази година има 39 европейски университета спрямо 36 през миналата. Швейцарският Федерален технологически институт ETH Zurich е класиран на 20-о място – най-високо изкачилият се континентален европейски университет.
* Броят на азиатските университети в Топ 100 също е нараснал от 14 на 16. Токийският университет е на 22-ра позиция – най-предно място за азиатски университет.
* Хонконгският университет е на 24-то място, а е бил начело в първата по рода си анкета Класация на азиатските университети през май 2009-а.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата