70 се борят за учителско място в София

6 октомври, 2009 09:46 | Средно образование | 1 коментар

70 се борят за учителско място в София

По 70 човека се борят за учителско място в някои столични училища. Това съобщи вчера министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова. Тя посети 119-о СОУ в София по повод Международния ден на учителя.
„Това, разбира се, се дължи на кризата, но и на добрата перспектива, която дава учителската професия. Аз не бих казала, че в момента не достигат учители. По-скоро въпросът е дали те са правоспособни и отговарят на изискванията“, допълни министърът.
Единични са свободните работни места в системата на образованието. Те били свързани предимно с движение на учители от едно школо в друго. „Хората се върнаха към тази квалификация заради икономическата криза. В 1-во СОУ в столицата например имаше 82-ма кандидати за място на начален учител. Във Френската гимназия също имаше голям наплив за свободните места. Така беше в много от централните, а и в странични училища.
За пръв път от години в София нямаше позиция, за която да липсва кандидат“, уточни Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) – София.
Със задна дата от 1 октомври ще бъдат разпределени допълнителни суми към заплатите на учителите. Те са по програмата кариерно развитие, която разполага с 11,5 млн. лв. до края на годината за степените старши и главен учител, съобщи вчера министър Фандъкова.
Според програмата в системата ще има пет учителски степени – младши учител, учител, старши учител, главен учител и учител методик. Около 59 000 преподаватели в страната ще станат старши учители, като това ще прибави към заплатата им до 50 лв.
Те ще бъдат натоварени да се грижат за вътрешноучилищната квалификация на младшите учители. Още 6000 педагози ще станат главни учители, като тяхната допълнителна премия към заплатата е до 100 лв. Те ще се грижат за вътрешноучилищната квалификация на колегите си, за дейността в школото и за анализа на резултатите от външното оценяване. В бюджета за догодина са предвидени 46 млн. лв. за програмата кариерно развитие на учителите.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Венцислав Демерджиев коментира на 15 септември, 2018 г., 06:33 ч.

    Едно време ни изгониха от учителската професия с глад мизерни заплати и тормоз от деца и родители и администрация, а сега вече се оказва че сме негодни да преподаваме…..е нейсе ще ги видим и ,,новите“ педагози