Британски университет унищожил данни за глобалното затопляне

30 ноември, 2009 00:40 | Висше образование, Наука | Няма коментари

Британски университет унищожил данни за глобалното затопляне

Администрацията на Университета на Източна Англия призна, че е унищожила „първични данни“ за климата, като е запазила само обработените резултати, съобщи в понеделник британският вестник „Таймс“.
Става дума за данните от наблюденията на времето в последните 150 години, които се съхранявали на магнитни ленти и хартия. Те били изхвърлени, когато Центърът за изучаване на климата в Университета на Източна Англия се преместил в ново здание.
Според „Таймс“ данните били изхвърлени през осемдесетте години на миналия век, когато глобалното затопляне не се приемало като първостепенна заплаха.
Новото признание може да окаже негативно влияние на репутацията на Центъра за изучаване на климата, която в очите на широката общественост вече е уязвена, след като неизвестни хакери пуснаха в интернет вътрешната кореспонденция на учени от него.

В едно от писмата климатологът Фил Джоунс казва, че му се е удало да приложи „трик“, за да скрие известно „снижение“. Писмото е от ноември 1999 г.

Мнозина от противниците на тезата за затоплянето разтълкуваха „снижението“ като намаляване на температурата, а писмото – като доказателство, че учените крият истината и никакво затопляне не съществува. Това накара Джоунс в официално изявление на сайта на Центъра за изучаване на климата да заяви, че „климатът се променя и доказателствата за това са събрани от независими групи учени от целия свят“.

Неотдавна стана известно, че Университетът на Източна Англия е взел решение разследването по изтичането на вътрешната кореспонденция да е публично. Първите данни от разследването ще бъдат публикувани в близките дни.

Източник: Mediapool.bg

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата