Държавата няма да плаща на обучителни центрове при неусвоени умения

20 ноември, 2009 11:19 | Професия | Няма коментари

Държавата няма да плаща на обучителни центрове при неусвоени умения

Центрове за професионална квалификация, които са спечелили проекти за обучение на безработни, няма да получат пари, ако се окаже, че курсистите не са усвоили необходимите знания и умения за съответните професии. Това съобщи в петък във Велико Търново министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Той обясни, че по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ са предвидени 250 млн. лева за обучение, квалификация и преквалификация на безработни, а същевременно при 300 000 безработни 5000 работни места стоят незаети заради липсата на квалифицирани кадри.

Според социалния министър причина за несъответствието е некачествената работа на обучителните центрове. Затова се предвижда контролът върху тяхната дейност да бъде засилен.

„Подготвени са контролни мерки, за да се следи за правомерното изразходване на средствата по отделните проекти. В изпитните комисии ще бъдат включени представители на предприятия от основните отрасли в страната, които ще преценяват знанията, уменията и квалификацията на курсистите“, каза Младенов.

„Ако се окаже, че те не са готови да участват на пазара на труда, въпреки че за тяхното шестмесечно обучение са изразходвани големи суми, центровете няма да получат пари“, каза Младенов.

Източник: mediapool.bg

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата