Трима пълни отличници в първото състезание от "Бъди грамотен"

22 ноември, 2009 13:59 | Бъди грамотен | 8 коментара

Трима пълни отличници в първото състезание от "Бъди грамотен"

Деница Зафирова, Ива Лазарова и Надежда Александрова от седми клас на ЧОУ „Петър Берон“ в София попълниха без нито една грешка тестовете си в първото състезание по правилно писане от Националната кампания „Бъди грамотен“. Шестокласничките Памела Иванова, Елица Андонова и Александра Алексиева допуснаха само по една неточност.
В първото състезание по правилно писане, организирано от Академика  БГ, взеха участие 18 ученици от ЧОУ „Петър Берон“. Всички те получиха награди от издателствата „Анубис“ и „Булвест 2000“. Състезанието се проведе в БТА и привлече вниманието на много медии. Присъстваха и родители, които изразиха своята подкрепа за инициативата „Бъди грамотен“.

Образователният портал Академика  БГ предвижда различни прояви, целящи да превърнат грамотността в уважавано качество. Идеята е да се засили интересът на младите хора към родния език, а доброто му владеене да стане наистина задължително – да се изисква не само при кандидатстване в университет, но и в реалния живот.

Грамотността  се добива в училище и затова първата проява от кампанията „Бъди грамотен“ беше дискусия, посветена на обучението по български език и литература. На нея бяха изразени мнения и предложения за подобряване както на учебните програми и планове, така и в системата на преподаване. В дискусията участваха учители по български език и литература, директори на училища и университетски преподаватели.

Целта на „Бъди грамотен“ е от училищата да излизат  грамотни български граждани. Академика  БГ ще предизвиква и поощрява детския  интерес към българския език, като организира състезания по правилно писане. Те ще се провеждат в следващите месеци във всяко училище, което изрази желание да участва, а резултатите ще намират специално място в сайта и в националните медии. Следващото училище, заявило желание за участие, е 79-о СОУ „Индира Ганди“ в жк „Люлин“.

Академика БГ планира в средата на декември да организира състезание по правилно писане и за журналисти.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

 1. Николай Червенков коментира на 22 ноември, 2009 г., 15:06 ч.

  хубава инициатива, браво колеги! дано проработи!

 2. андриана коментира на 22 ноември, 2009 г., 15:21 ч.

  Не мисляя, че само с инициативи ще стане. Тук си трябва държавна политика към малките. Иначе ще си останем на ниво учителки

 3. Milan Iliev коментира на 22 ноември, 2009 г., 15:36 ч.

  Поредбите тръгнали да тръбят с фанфари за общоизвестни неща. Вземете направете нещо полезно.

 4. Silvy коментира на 22 ноември, 2009 г., 16:53 ч.

  Учителка съм от 12 години и знам колко е трудно да се преподава. И дисциплината на учениците е под всякаква критика, и учебниците са написани на ужасен език. Подкрепям инициативата и се надявам да се включат повече училища!

 5. admin коментира на 22 ноември, 2009 г., 17:34 ч.

  Евелина Гечева до Milan Iliev
  Уважаеми господине, Вие сте първият и единственият, който не смята състезанията по грамотност за „нещо полезно“. Вземете Вие да измислите и да организирате проява, която да стимулира правилното писане. Ние ще я аплодираме.

 6. Тони коментира на 23 ноември, 2009 г., 11:50 ч.

  Всичко това е чудесно. Само че децата останаха малко в сянка. Не знам защо повечето медии сложиха акцент върху остарялата вече статистика. Това за близо 50% двойки на матурите беше съобщено още от Даниел Вълчев.

 7. Venci коментира на 30 януари, 2010 г., 00:17 ч.

  това е нещо като тест да се види до колко децата в България са неграмотни.А нещата не са толкова зле.Вижте еддното момиче е и красиво

 8. valentina47 коментира на 15 юни, 2010 г., 19:39 ч.

  Аз мисля, че курсове по ограмотяване трябва да се организират във възможно повече институции, фирми и учреждения. Неграмотни хора има във всяка една област, с всякакво образование, длъжности, титли и научни звания. Но, за съжаление, хората в България нямат мотивация, това важи и за учениците. Какво ще им донесе грамотността? Най-големите милионери у нас не могат и едно изречение правилно да напишат. Така че, господа управляващи, мислете преди всичко за мотивацията!