Двама ректори в ефира на БНТ: Преходът да е плавен

2 декември, 2009 11:47 | Висше образование | Няма коментари

Двама ректори в ефира на БНТ: Преходът да е плавен

Проф. Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ, и доц. д-р Людмил Георгиев, ректор на НБУ, обсъдиха в студиото на „Денят започва“ проблемите, свързани с новия законопроект за развитие на академичния състав, с който се закрива ВАК и се променя цялата процедура по присъждане на научни степени и звания.

Проф. Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ, коментира предложения закон за развитие на академичния състав като подчерта, че девалвирането на научните степени и звания зависи от това как ще бъде изпълняван той, защото всичко зависи от критериите, с които се присъждат научните степени. Закриването на Висшата атестационна комисия не е особен проблем, става въпрос какъв ще е начинът и до каква степен ще бъдат валидни званията и степените – в национален или в по-регионален мащаб. Опасения в научната и педагогическата общност съществуват на база българската народопсихология – това, че в един момент, когато се смени радикално един модел, най-вероятно резултатите няма да бъдат толкова добри от самото начало, колкото се очаква да бъдат. Затова ние смятаме, че един по-плавен преход би бил по-разумен, подчерта проф. Семерджиев.

Този нов закон поставя един съществен въпрос – дали са готови българските университети да поемат собствената отговорност за развитието си, коментира доц. д-р Людмил Георгиев, ректор на Нов български университет. Това е в центъра на вниманието. И ако отговорим с да, би следвало да започнем да го обсъждаме, подобрявайки го, така че да задоволи максимално изискванията на всички университети, допълни той. Опасенията, че изведнъж ще се произведат много професори до известна степен са основателни, каза доц. Георгиев и даде пример с прекомерното застрояване, което сега започнахме да събаряме. Винаги, когато имаме някакво развитие, имаме движение между две крайности, подчерта ректорът на НБУ.

Източник: „Денят започва“, БНТ

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата