Клавиатурата се включи в "Бъди грамотен"

3 декември, 2009 12:45 | Бъди грамотен | 1 коментар

Клавиатурата се включи в "Бъди грамотен"

На компютър, а не на лист решаваха тест по български език участниците във второто състезание от кампанията „Бъди грамотен“. Тя се организира от образователния портал http://www.akademika.bg и има за цел да поощрява доброто владеене на българския книжовен език. В днешното състезание, продължило 30 минути, участваха 13 деветокласници от столичното 79 СОУ „Индира Ганди“.

Първо място с 36 от 40 възможни точки спечели Халиме Пехливан, следвана от Яна Бербатова с 35 точки и Дарина Кьосева с 34 точки. С една точка след третото място останаха  Вени Попова и Евелина Рангелова. Момчетата се предста02виха достойно и разбиха мита, че правилното писане е занимание за момичетата. Благой Кръстев, Кирил Митев и  Любомир Трифонов бяха не само точни, но и доста по-бързи.  Карина Кирова, Биляна Борисова, Кристиян Костадинов и Ангел Георгиев също бяха част от отбора на училището. Учениците показаха, че и на компютър може да се пише правилно, а не небрежно, с грешки и на смесена азбука.

Всички частници получиха награди, предоставени от издателствата „Анубис“ и „Булвест 2000“ – книги и учебни помагала.
Според учителката Евелина Димитрова, която провери тестовете, учениците са се справили много добре. След състезанието тя обясни къде са допуснати най-много грешки и припомни, че е необходима още по-сериознан подготовка, за да бъдат по-високи резултатите.
03Директорът на училището Сашка Кирилова поздрави участниците в състезанието и изрази увереност, че те ще се представят още по-добре в следващите прояви, които Академика БГ планира да проведе.
Организаторите смятат, че компютърът не трябва да се противопоставя на правилното писане и че е важно децата да се обучават не само в тетрадките, но и на клавиатурата.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Калоян Николов коментира на 3 декември, 2009 г., 14:54 ч.

    Брей то ще станем скоро като в Америка – всичко на компютъра. Така поне правописните грешки може да се елиминират – нали има проверка на правописа при повечето програми :)