Все повече българи учат в Нидерландия

25 януари, 2010 16:46 | Висше образование | Няма коментари

Все повече българи учат в Нидерландия

Отворените учебни програми в Нидерландия ще доведат до растеж на българската икономика. Това каза на пресконференция Н.Пр. Карел ван Кестерен – посланик на Кралство Нидерландия в България. Според него хората, които са завършили в чужбина, имат голямо предимство на международния пазар на труда.
„За бъдещите студенти от България е важно да възприемат тази отвореност и толерантност, която съществува в Нидерландия, и която образованието насърчава”, заяви посланикът. Той посочи, че 11 холандски университети са класирани от в. „Таймс” сред 200-те най-добри в света.
В последните години броят на български студенти в Нидерландия постепенно се увеличава, посочи още посланикът. Сега там има 76 000 чуждестранни студенти, като по-голямата част от тях са от Германия, Франция, Белгия и Китай. На събитието бяха представени възможностите за обучение на български студенти в Нидерландия, както и инициативата „Дни на холандското образование”. Тя ще се проведе от 31 януари до 4 февруари в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна.
На този форум кандидат-студенти ще могат да се срещнат с представители на холандски университети и лично от тях да получат информация.
„1462 са международните програми, които се предлагат в Нидерландия”, заяви посланикът, като 1455 от тях са на английски език. Н.Пр. Карел ван Кестерен отбеляза, че всички програми са финансово достъпни, а висшето образование в Нидерландия се субсидира.
„Едно от привлекателните неща в Кралство Нидерландия е културното многообразие. Събират се идеи и култури от цял свят. От векове Нидерландия е отворена към всички страни от света”, посочи посланикът. Той добави, че Нидерландия е първата страна, в която английският не е официален език, но тя предлага обучение на него.
В Нидерландия има 14 научно ориентирани университети и 41 професионално ориентирани университети, обясни Ани Шалова от „Интеграл”. Тя коментира, че освен високото ниво на образование, това, което привлича студентите към холандските университети, е ниската такса за обучение. Годишно тя възлиза на 1672 евро, като за нея студентите могат да кандидатстват за заем от холандската страна, както и да получат безвъзмездна финансова помощ, ако работят поне 8 часа седмично.
Холандският посланик пожела условията в България да станат такива, че все повече българи да пожелаят да се върнат у нас.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата