“Стандарт” търси таланти за колеж

25 януари, 2010 08:07 | Висше образование, Учебни Заведения | Няма коментари

“Стандарт” търси таланти за колеж

Петима български ученици ще успеят да завършат британско средно образование благодарение на „Стандарт“. Миналата седмица обещахме, че ще дадем пълна стипендия за последните две години в английски колеж в Банкок на талантливи младежи с добър английски. Какви са условията, за да спечелят надпреварата, и как изглежда колежът, който ще ги приеме – четете днес.

България търси таланти – това е не само заглавие на бъдещо тв предаване. Таланти търси и „Стандарт“ – това ще са петимата младежи, които ще спечелят стипендия от 60 000 паунда, за да учат в престижния британски колеж „Бромсгров“, разположен в Банкок.
Сумата се дава за последните две години от английското средно образование на ниво A-level, когато младежите се профилират и избират учебните дисциплини, които ги подготвят за бъдещата им специалност. На фона на британските институции, които отпускат само едногодишна стипендия, въпросната сума покрива цялата такса по двегодишната подготовка и престой на учениците. В нея влиза всичко – от учебната такса до визата за Тайланд, храната, нощувките и екстрите, които ползват останалите ученици. Включително и ваканциите, когато младежите могат да останат в училището и ще има кой да се грижи за тях и да организира заниманията им. Единственото, което трябва да заплатят родителите, е самолетният билет. Ако не са в състояние да го направят обаче, а детето им е сред избраните стипендианти, има начини посредством фондации или намиране на спонсори да се осигури и тази сума, каза Пенка Маринова, която е кординатор на стипендиите за Източна Европа.
Основното изискване, на което трябва да отговарят младежите, освен отличния английски, е да имат талант в някаква област. Те трябва да бъдат не просто отлични ученици, а да имат специфични интереси в дадена област. Ако имат и награди в нея, още по-добре. Търсят се предимно добри математици, но отличните спортисти също са добре дошли. За да бъдат избрани от ръководството на колежа, те трябва да напишат на английски език есе, което наподобява мотивационно писмо – нещо, често изисквано в британските училища. В него учениците трябва да изтъкнат добрите си страни, заради които училището би могло да ги предпочете, да споделят плановете, амбициите и целите си за бъдещето. Освен него те попълват и апликационна форма, която могат да свалят от http://www.bromsgrove.ac.th/images/stories/handbooks/scholarship2010.pdf. Писмото и документите трябва да бъдат изпратени на адрес admissions@bromsgrove.ac.th. Желателно е освен на училището, те да се изпращат и на българския представител Пенка Маринова, чийто електронен адрес е <penka.marinova    @buckingham.ac.uk>. На него могат да се обръщат и родителите с уточняващи въпроси за училището или изискванията към кандидатите. Младите хора, които кандидатстват, трябва да са между 16 и 18 години. Не е пречка и ако те вече са завършили българско средно училище, но искат да получат и английска диплома.
Срокът, до който трябва да бъдат изпратени документите, е 26 февруари. Между 1 и 5 март те ще бъдат разгледани от ръководството на училището и избраните деца ще бъдат уведомени с писмо, че са поканени на интервю. Самите събеседвания ще се състоят на 6 и 7 март, като за целта у нас ще дойде лично директорът на училището, който ще направи селекцията. По негово лично решение ще бъдат отсети петимата първенци, които елитният колеж ще приеме.
Стела Стоянова, в. „Стандарт“, 25.01.2010 г.

Срокове за кандидатстване
Подаване на документи    26 февруари
Разглеждане на документите    1-5 март
Интервю с одобрените    6-7 март

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата