Бум на магистри в чужбина

15 февруари, 2010 08:05 | Висше образование | Няма коментари

Бум на магистри в чужбина

Бум на магистри в чужбина през последните две години отчитат образователните консултанти. След като доскоро предимно кандидати за бакалавърска степен се редяха на опашки за висше навън, тази година около 40 на сто от желаещите да вземат диплома в друга страна вече са завършили първата степен на висшето си образование.

Причината за бума се крие в това, че за първи път чуждестранните университети обявиха безплатни магистърски програми, както и заеми и стипендии за магистри. Доскоро кредити и финансова помощ се даваха кажи-речи само за бакалавърските програми. В редки случаи се отпускаха целеви субсидии за ограничено количество магистърски места. В същото време магистърското обучение в повечето случаи е двойно по-скъпо от бакалавърското – средните такси във Великобритания са около 6000 лири при 3200 за бакалаврите.
Кризата обаче извади наяве факта, че много висши училища могат да останат без магистри и докторанти, ако не преосмислят политиката на финансирането на тези програми. В Холандия например вече започнаха да се отпускат кредити, покриващи изцяло или частично таксите за магистърските програми, а най-стратегическите от тях направо търсят стипендианти. Такива са например всички програми, свързани с управление на водните ресурси с гарантиран стаж в различни страни. Програма, по която се дават стипендии, е и мениджмънт на храните. С 20 на сто е нараснал интересът на българите само за година към магистратурите в Страната на лалетата, отчитат консултантите. За разлика от Великобритания, където нашенците се ориентират към икономически магистратури, в Холандия те записват предимно точни и инженерни науки, както и „комбинирани“ курсове – например архитектура с икономическа насоченост.
Пълно финансиране, та чак до медицинските застраховки, предлага и Централноевропейският университет в Будапеща. В момента той е обявил изричен конкурс за стипендии само за магистри и докторанти за следващата учебна година. Над 80 на сто от кандидат-магистрите успяват да се класират за финансова помощ или по социални причини, или като предлагат изследователски проекти. Университетът се е погрижил да покрива дори пътните разноски на студентите до страните, от които идват, и обратно. Докторантите пък получават финансова помощ за 3 години, която покрива такса за обучение, медицинска застраховка и месечна стипендия от 700 евро. Университетът подготвя кадри в областта на социалните науки, бизнеса, правото, като много от тях правят кариера в държавни институции и неправителствени организации. Сайтът му твърди, че повечето завършващи си намират работа до два месеца от дипломирането.
В стремежа си да привлекат повече магистри университетите в Англия пък искат от бизнеса да им предлага курсове, от които самият той се нуждае. По този начин те подготвят студенти, които гарантирано си намират работа, а фирмите нерядко поемат финансирането на най-добрите магистри по време на следването им.

Стела Стоянова, в. „Стандарт“, 15.02.2010 г.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата