Стипендия в Бромсгроув е ключът за Кеймбридж

15 февруари, 2010 08:03 | Висше образование | Няма коментари

Стипендия в Бромсгроув е ключът за Кеймбридж

Конкурсът на „Стандарт“ за петима български ученици, които ще изпратим със стипендии в британски колеж в Банкок, предизвика огромен интерес сред читателите ни. Мнозина се обаждат с въпроси как точно се кандидатства, по какви критерии се отсяват избраните и какви са условията в училището в Тайланд. Днес публикуваме част от отговорите на най-задаваните въпроси, които вълнуват кандидатите.
……………
За да станеш стипендиант в Бромсгроув, не е достатъчно просто да си отличник. Учи- лището отпуска субсидия от 60 000 лири на петима младежи над 16 години, но иска от тях да докажат и талант, и лидерски качества с документите, които ще подадат. Причината за високия критерий е, че дори само фактът, че са учили на пълна стипендия в престижния колеж, по-късно ще им отключи вратите за много от водещите университети във Великобритания. Стипендианти от минали години са приемани многократно в Оксфорд и Кеймбридж, а самото училище майка в Бирмингам е с изключително висок рейтинг. То най-често излиза на пето място по изпитни резултати сред всички школа във Великобритания. Тъй като в дъщерното училище в Банкок се прилагат едно към едно стандартите на школото майка, неговите абитуриенти получават същите знания, дипломи и възможности като британските възпитаници. В допълнение те успяват много по-лесно да се ориентират в международна среда, тъй като са застъпени всякакви националности. Самото училище набляга на способността за ориентация в нови и нестандартни ситуации. А тъй като класовете са малки, на всеки ученик може да бъде обърнато индивидуално внимание и да се приложи подготовка според интересите и способностите му, така че да получи възможно най-добрите резултати.
Тази година тайландският филиал на Бромсгроув отпуска общо 10 стипендии за деца от Източна Европа. Пет от тях ще бъдат дадени на български младежи. Ако искате да сте сред тях, спазвайте посочените по-долу изисквания и срокове при подаването на документи.
Първото изискване е да изтеглите от сайта на училището апликационната форма и да я попълните, след което да я изпратите онлайн заедно с другите необходими документи на адрес admission@bromsgrove.ac.th. В нея трябва да поясните защо сте избрали училището и искате да учите в него. Крайният срок е 28 февруари, но не е необходимо да чакате последния момент, за да го направите.
Другите документи, които са ви нужни, са извлечение с резултатите от миналата учебна година и от първия срок на тази година, преведени на английски от заклет преводач. Нужни са и две препоръки от настоящи или бивши преподаватели, които биха могли да докажат особените ви таланти или лидерски способности. Задължително се изпраща снимка и сканиран личен документ.
Най-важното, което трябва да добавите обаче, е есе на една от трите посочени долу теми по избор. То трябва да бъде написано на английски език – за точната формулировка на темите на езика на Шекспир погледнете интернет страницата на училището. Първият вариант за есе е следният: „Когато една страна се развива технологично, традициите умират и не си струва да бъдат запазвани. Съгласни ли сте с това?“. В текста си освен отличен английски кандидатът трябва да покаже способност да се аргументира и да заема позиция. Другите две теми, между които може да избирате, са: „Отделният индивид не носи отговорност за ефекта от глобалното затопляне. Грижата за това трябва да имат правителствата и големите фирми. Съгласен ли сте с това или не?“ и „Какви са положителните и отрицателните страни на това човек да живее и учи в чужбина?“.
Одобрените кандидати ще бъдат информирани до 4 март, че трябва да се явят на изпит. Той ще се проведе в София на 6 март, като в писмото ще бъде посочено от колко часа и къде точно. Изпитите всъщност представляват тестове, като единият от тях е за пространствена ориентация и е подобен на многото тестове за интелигентност, които могат да бъдат видени и в интернет. В него участниците трябва да вземат решения на базата на картинки и геометрични фигури. Другите два теста са по математика и английски език. Най-важно, естествено, е интервюто с директора на училището, което ще се проведе на 7 март. Той лично ще отсее кандидатите. „Стандарт“ пожелава на всички отличници успех на изпита.

В. „Стандарт“, 15.02.2010 г.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата