В гимназия без изпит, само с миниматура

8 април, 2010 10:29 | Висше образование | Няма коментари

В гимназия без изпит, само с миниматура

Миниматурата след 7-и клас е достатъчна за класиране в елитна гимназия. Изкарани 45 от 65-те точки от първата част на изпита са доста над 3 и това стига за желано място в добро училище.

Това съобщи вчера Асен Александров, съветник на министъра на образованието по въпросите на средното образование. Той е и директор на 51-а гимназия в София. Тази година за първи път външното оценяване (т.нар. миниматура) и кандидатстването в гимназия ще се проведат заедно в общ изпит. Първата част е задължителна за всички ученици, тя е вид проверка за цялата система.

Втората е за тези, които ще кандидатстват в елитна гимназия. Решилите успешно и двата модула ще се класират в по-престижно училище.

Скалата за превръщане на точките в бележки още не е ясна. Според Асен Александров обаче успешното решаване на първата част ще е достатъчно за класиране в някое училище. Първият модул по математика е от 25 затворени въпроса. При тях се избира един от четирите предложени отговора. Получаваш или 2, или 3 точки. 10 въпроса се оценяват за 2 точки, а 15 за 3 в зависимост от сложността. Това включва общозадължителната подготовка, т. нар. образователен минимум. „Би трябвало да може да се реши дори и от тези, които не са отличници. Трябва да бъде по силите на учениците с 4 и 5, доколкото оценката е доста субективна. Ако са концентрирани достатъчно, разбира се.“

За първия модул имат 60 минути. Това прави горе-долу по 2 минути и половина на въпрос.

Учителите тренират възпитаниците още от началото на учебната година как да се справят с такъв тип тест. Например чрез заместване на дадените отговори в уравнението може да се прецени кой е верният.

Вторият модул е 90 минути. Състои се от 5 задачи. 3 от тях са с отворен отговор. За тях се получават по 5 точки при вярно решение. Отвореният отговор означава, че накрая пишеш верния. Без подсказката а, б, в или г. Тази година за първи път, и то по настояване на математическата гилдия, има 2 задачи, за всяка от която се получават по 10 точки с класическото разписване. Едната ще е по геометрия, другата по алгебра.

Времето и за двата модула е с половин час по-кратко от миналата година – 2,5 часа. Експертите преценили, че по-малката продължителност е по-подходяща за възрастта на седмокласниците. Въпросите в сравнение с миналата година са по-малко, но са структурирани по различен начин. „Според мен по-реално ще оценят знанията на учениците“, казва Асен Александров. Всяка точка, независимо дали от първия или втория модул, е равнопоставена. Тези от втория модул не са по-специални или с по-голяма тежест.

По български език форматът е същият – 25 въпроса със затворен и отворен отговор за 65 точки с продължителност 1 час. Другата част е преразказ с дидактическа задача. Тя пък носи 35 точки. Това, което за първи път се прави, е,че записът ще е на диск и ще се изпълнява от актьор. Минали години е имало оплаквания от родители, че някои учители нямат добра дикция и това често затруднява учениците. Справедливо е, така го правим по английски език, не виждам защо да не е по същия начин и по български език, обяснява съветникът на министъра.

По български език важи същото, каквото и за математиката – не е необходимо ученикът да е чел нещо допълнително, всичките знания ги има в учебника, по който и вариант да учат.

До 10 май в министерството ще постъпи информация докъде са стигнали с материала седмокласниците от различните региони на страната. Това се прави с цел тестовите задачи да не включват уроци, които не са преподадени в някои училища.

Веднага след пролетната ваканнция пък педагозите ще упражняват децата върху теми и задачи от формата на изпита.

Асен Александров, съветник на министъра на образованието: Многото шестици ще блокират приема в елитните училища

– Г-н Александров, родителите отсега се тревожат, смятат, че задачите по математика ще затруднят децата, какво ще им отговорите?

– По-различно е, особено по математика, но не е по-трудно. Най-важното е, че не е необходимо да имаш някакви допълнителни знания, за да решиш дадена задача. Не трябва, за да намериш верния отговор, например да използваш теорема, която я няма в учебниците. Това е избегнато. Всичко, абсолютно всичко необходимо за изпита, се намира в учебниците – както по математика, така и по български език и литература. Понеже буквално всеки ден разговарям с родители, обяснявам, че на практика е все едно дали детето им ще влезе в математическата гимназия с 90 или с 50 точки. Защото децата са поставени в реални условия.

– Скалата на превръщането на точките в бележки още не е готова.

– Идеалната цел, към която се стреми министерството, е да има разсейване на оценките от 2 до 6, каквото всъщност е реалното разсейване в училищата. Преди няколко години настъпи едно блокиране. Тогава бяха много лесни задачите. Ако задачите бъдат прекалено лесни, тогава ще се получат стотици шестици и местата в немската, френската, английската, математическата ще са блокирани. Идеалното е да са подредени, както реално са подредени учениците. В този смисъл ми се струва, че този формат на изпитите е по-добър. Миналата година бяха 4% двойки по математика, което е нормално. Такъв е процентът на двойките, ако не и по-голям, в училище.

– Защо изтегляте кампанията?

– Цялата кампания наистина се изтегля с 20-ина дни напред, в началото на юли децата ще знаят къде са влезли. Това означава повече почивка, няма да се убие лятото нито на учениците, нито на родителите. Това е много полезна стъпка.

37 вуза вече приемат с оценка от матура

37 висши училища вече приемат и с оценката от държавните зрелостни изпити, казаха от министерството на образованието. Това е поне двойно увеличение в сравнение с миналата година.

Матурата по български език тази година е на 14 май, а втората, която е по предмет по избор на абитуриента – на 17 май.

Държавните зрелостни изпити по желание са разпределени от 18 до 26 май.

Резултатите ще бъдат обявени до 7 юни.

Задължително на матурите трябва да се пише с черна химикалка, предупредиха от министерството. Това се прави, защото тестовете ще се проверяват с оптични четци, които разпознават само този цвят. Те са по западен образец. Проверката с тях става изключително бързо и няма абсолютно никаква възможност за манипулации.

На изпита след 7-и клас ще се пише с традиционната синя химикалка.

Качват на сайта тестове, направени от учители

Министерството на образованието е обявило конкурс за най-добър тест за 7-и клас по български език и литература и по математика за учители.

Педагозите трябва да предадат готовите материали до 15 април

Към 20 април ще качим петте първи теста от учители на сайта на министерството http://www.minedu.government.bg, обясниха хората на доц. Сергей Игнатов. Авторите на най-добрите варианти ще получат и подарък – по един лаптоп.

На сайта на министерството ще бъдат качени и вариантите, които са давани на областните кръгове на състезанието по математика за 7-и клас. Те са били в същия формат като този, който ще бъде предложен на седмокласниците за миниматура и кандидатстване в гимназия.

Експертите от всяка област сами са съставяли задачите. Част от тях всъщност ще бъдат показани, за да могат учениците да се упражняват и вкъщи.

Според експертите в министерството на образованието те не са огледално отражение на предстоящото. Даже твърдят, че са малко по-трудни от това, което ще бъде в края на май.

Ярослава Прохазкова, в. „24 часа“, 08.04.2010 г.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата