В Антверпен честваха 24 май

28 май, 2010 07:49 | Средно образование | Няма коментари

В  Антверпен честваха 24 май

За българската общност в Белгия денят на Светите братя Кирил и Методий винаги е бил символ на светлина, възраждане и просвета, неизменно е вдъхновявал и стимулирал, утвърждавал е стойности и е възпитавал родолюбие.

Така беше и сега – точно една година след събирането ни, на което решихме да създадем училище за малките ни сънародници в Антверпен.  Българското училище „Св. Св. Кирил и Методий” навърши ЕДНА ГОДИНКА  – с петнайсетина ученолюбиви деца, които заслужено получиха удостоверения за завършено обучение по български език и литература, преминаха в по-горни класове и…  „повлякоха крак” за още двайсетина нови ученика за догодина!

Празникът ни тази година ще остане незабравим. В залата на Jeugdherberg „Op-Sinjoorke”, където се помещават и класните стаи на училището, дойдоха около 70 сънародници (включително и няколко белгиеца). Имахме честта да посрещнем и скъпи гости: посланика на Република България в Брюксел – г-н Христо Георгиев (горе в дясно) и консула на посолството – г-н Ангел Ангелов.

След прочитането на двата поздравителни адреса от България – на Асоциацията на българските училища в чужбина и лично от Министъра без портфейл – Божидар Димитров, думата взе почетния председател на сдружението ни  BuBel Friends – г-жа Мария Христова-Клейманс, която ни развълнува с вдъхновеното си приветствие и с една интригуваща ретроспекция на събития и личности от началото на миналия век до днешни дни, свързани с българското присъствие в Белгия и по-специално – в Антверпен.

Учителката ни – г-жа Стоянка Георгиева приветства присъстващите и представи заедно с част от учениците една чудесна музикално-поетична програма, в която децата пяха и декламираха на хубав български език (наизуст !) и трогнаха всички с постиженията си.

Раздадоха се и удостоверенията, имаше и подаръци за всички…

Музикалният съпровод беше на Иво Венков, който след това остана на пианото, за да акомпанира специално поканения за тържеството класически певец – баса Иван Тирион. Иван е наш сънародник, учи  в Брюксел в Кралската консерватория при световно известния Marcel Vanaud, вече има няколко значителни представяния на международни конкурси и е само 19 годишен! Той изпълни две прочути арии от Моцарт и Гершуин.

Това беше една от изненадите на деня.

Другата голяма изненада ни поднесе ръководителката на групата за народни танци – Светла Станчева – с представянето на един ефектен танц, изпълнен от деца!
Вижте на снимката как трите „Червени шапчици” и „Кумчо-Вълчо” озариха лицата на публиката! Това убеди присъстващите, че Светла има професионален хореографски талант не само за възрастни, но и за деца. Догодина очакваме от нея да създаде група и за най-малките.

Веднага след танца на децата „Светулките” огряха залата с усмивките и енергията си.

Танците се развихриха и настроението достигна еуфоричната си точка.

Вим, мъжът с българската носия, който е чист белгиец (съпруг на българка – танцьорка в групата), с майсторската си игра накара доста от сънародниците ни да се замислят дали да се хванат на хорото до него…

Трудно беше на зрителите да останат по местата си!

Между танците намерихме и малко време да привлечем вниманието на присъстващите с официалното представяне на сдружението BuBel Friends – (www.bubelfriends.be), което в продължение на една година работи като нерегистрирана група, но от 29 март тази година е официална юридическа организация.
Това ще улесни и подпомогне една голяма част от плануваните инициативи, в това число и всички организационни и финансови формалности, свързани с училището.

Изказваме сърдечна благодарност на всички наши съмишленици, помощници и потенциални привърженици, които с присъствието и делата си правят живота ни в тази далечна страна значително по-приятен и смислен, защото хармонията в отношенията ни като Човеци и Българи е съкровено верую на всеки един от нас!

Пожелаваме на всички едно чудесно лято!

BuBel Friends и Българско училище “Св. Св. Кирил и Методий” – Антверпен, Белгия

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата