Записват посред нощ CD-та за изпита след 7 клас

21 май, 2010 00:45 | 7 клас, Висше образование | 1 коментар

Записват посред нощ CD-та за изпита след 7 клас

Министърът и двама експерти ще знаят въпросите

Записването на дисковете с втората изпитна част за прием в гимназиите ще става през нощта преди теста. Това предвиждат новите мерки за сигурност, обявени вчера от просветния министър Сергей Игнатов. По време на копирането на записите ще присъстват само двама експерти и образователният министър. Целта на строгата мярка е да не изтече предварително информация каква ще е задачата на втория модул. Той включва неизучаван литературен текст, върху който кандидат-гимназистите ще правят преразказ.

„Възможността за изтичане на информация е свита максимално и в момента никой не знае дори какви теми се обсъждат“, категоричен е Игнатов.

Тази година изпитът по български език и литература ще бъде в два модула – първият ще е тест за външно оценяване, а следващият ще е преразказ на непознат текст с дидактическа задача.

Преди да започнат да пишат преразказа, децата ще чуят запис от аудиодиск на текста. Записът ще се пренася в специални секретни пликове. Директорът на всяко училище ще предаде на квесторите дисковете в последния момент – точно преди да започне вторият модул, сочат инструкциите на регионалните инспекторати по образованието.

Пликовете ще се разпечатат пред погледа на децата. Времето за прослушване на записа няма да се включва в общото времетраене от 90 минути.

След като чуят текста на касетофон, седмокласниците ще получат и текста на хартия, за да се запознаят с него в рамките на 15 минути, които вече се включват в предвиденото време за работа. Докато се чете и слуша непознатият текст, ученикът няма право да си води бележки, припомнят от РИО.

В. „Монитор“, 21.05.2010 г.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. dada коментира на 26 май, 2010 г., 17:37 ч.

    Izmama …