Матурата изтече през интернет

15 май, 2010 09:39 | Средно образование | Няма коментари

Матурата изтече през интернет

Темата за матурата по български език и литературата изтече в интернет ден преди зрелостния изпит, стана ясно вчера.

Две скандални съобщения, че зрелостниците ще пишат върху одата „Левски“ на Иван Вазов, бяха публикувани в 17 и в 23 часа в четвъртък във форума BGHELP.

След изпита вчера родители и ученици оповестиха, че предварителната информация за темата се е търгувала за 600 лв., съобщи Дарик радио.

„Много ограничен кръг експерти знаят предварително формулираните теми“, разясни за „Монитор“ зам. просветният министър Милка Коджабашиева, помолена да коментира скандалните разкрития.

Изпитът започна в 8 часа, като по БНР беше съобщен единствено номерът на матурата: „Вариант 2“ от общо 3 възможни алтернативи за избор. „Ще оповестим темата в края на изпитния ден“, обявиха от просветното министерство.

Очертаващите се 4 часа в неизвестност изправиха на нокти майките на зрелостниците, които нетърпеливо чакаха децата си вкъщи. „Някой знае ли какво се падна, не издържам вече“, писаха изнервените родители в интернет форумите.

Вълнението трая само час

Още в 9,10 пристигна първата информация от неизвестен потребител в коментарите на новинарския сайт „Дарик“: „Темата е одата “Левски“ от Иван Вазов :)“. По-късно предположението се потвърди от информация на МОМН с точната формулировка на темата: „Силата на словото в одата „Левски“.

Догадките в началото на изпита светкавично предизвикаха интереса в интернет, а родителите и приятелите на зрелостниците се разровиха да търсят откъде изтичат предварителните данни.

И скоро стотици коментари се изляха върху „мистериозни“ известия от миналата нощ във форумите, съдържащи произведението от матурата – одата „Левски“.

Оказа се, че двама души изобщо не са били изненадани от резултата на жребия още в четвъртък вечерта. „Аз чух за „Левски“ на Вазов от 2 места и „Гераците“ на Елин Пелин. Склонен съм да вярвам за тях“, гласи първото известие, разпратено в 17 часа до всички участници във форума BGHELP.

В 23 часа вечерта в четвъртък се появи по- категорично потвърждение за одата „Левски“ от друг потребител, като този път е посочен и източникът на информацията – експерт от министерството на образованието: „Аз пък знам от човек, ходещ на уроци при експерт на МОН, че ще е „Левски“, „Ветрената мелница“ или „Да се завърнеш в бащината къща“, уведомява потребителят „Ванко“, чиято снимка съпровожда известието в интернет.

„Ще направим проверка по случая“

реагираха от просветното министерство веднага след острите реакции в мрежата.

От МОМН коментираха, че от минали години няма практика да се отварят и трите варианта от матурите, а останалите две теми в момента са заключени в сейф и няма как да се разбере дали освен Вазов в плановете за изпита са влизали и Дебелянов и Елин Пелин.

Георги Георгиев, в. „Монитор“, 15.05.2010 г.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата